Startsida / Inlägg

Skickligt återskapad flygolycka

av Jens Peterson
09sully Rate

Sully

Regi Clint Eastwood, med Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn.
DRAMA
Ett passagerarplan nödlandar på Hudson-floden i New York den 15 januari 2009. Alla 155 ombord överlever.
Filmen skapar intresse direkt och startar med det som inte är lika bekant. Piloten Chesley ”Sully” Sullenberger (Tom Hanks) utreds omedelbart av myndigheterna. Redan de första dygnen pressas han i anklagande förhör: Borde han inte ha återvänt till flygplatsen La Guardia istället?
Så medan resten av världen, och i synnerhet passagerarna på planet, betraktar honom som en hjälte försöker myndigheterna göra Sully till skurk. I bakgrunden finns flygbolag och försäkringsbolag som gärna skulle hitta en syndabock av ekonomiska skäl.
”Sully” är skickligt berättad, med dramaturgi som en rättegångsfilm. Tom Hanks och Aaron Eckhart är mycket bra som de två erfarna piloterna, och Laura Linney spelar Sullys hustru som får nöja sig med att prata på telefon med sin man.
Filmen visar en del av Sullys tidigare pilotliv. Vi får se hur fåglar flyger in i planet och förstör båda motorerna. Hela nödlandningen visas ur olika vinklar flera gånger, inne i planet och utifrån. Det är fantastiskt hur dagens filmteknik kan återskapa de dramatiska sekvenserna på Hudsonfloden.
Clint Eastwood tar en ny ridtur på en insprungen käpphäst. En hygglig man som gör sitt jobb så gott han kan och känner sig obekväm med att kallas hjälte.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB