Startsida / Inlägg

Vemodig, vacker och lidelsefull kärlekshistoria

av Karolina Fjellborg
a-serious-game

 

Rate

Den allvarsamma leken

 
Regi Pernilla August, med bl a Sverrir Gudnason, Karin Franz-Körlof, Liv Mjönes, Michael Nyqvist, Mikkel Boe Følsgaard, Sven Nordin och Göran Ragnerstam.

 

Premiär 9 september.

 

 

KOSTYMDRAMA Pernilla August har tagit sig an Hjalmar Söderbergs stora svenska kärleksroman ”Den allvarsamma leken” från 1912, och ger oss en vacker och tragisk film om självförbrännande kärlek som fullkomligt vibrerar av lidelse.

Den fattige korrekturläsaren Arvid Stjärnblom (Sverrir Gudnason) och den frihetstörstande konstnärsdottern Lydia Stille (Karin Franz-Körlof) möts en kväll ute i skärgården och blir omedelbart förälskade. Men när Lydias pappa, konstnären Anders Stille (Göran Ragnerstam) dör, lämnas Lydia medellös, och då Arvid säger att han inte har något att erbjuda henne, ingår hon ett konvenansäktenskap med en äldre, välbeställd man (Sven Nordin).

Även Arvid gifter sig till pengar, och stiger i graderna till ansedd operarecensent på Nationalbladet (som sägs vara Söderbergs lätt maskerade skildring av Svenska Dagbladet).

Åren går och Lydia och Arvid får varsin dotter. Men hettan dem emellan svalnar aldrig, och till slut exploderar deras av både konventioner och egna val återhållna kärlek i en hemlig affär, som går från euforisk och passionerad till svartsjuk, föraktfull och destruktiv, och förgiftar livet för alla som kommer i dess väg.

”Den allvarsamma leken” är en vemodig, drabbande kärlekshistoria i klassisk svensk kostym, som dock även har plats för humor. Inte minst i scenerna från Nationalbladets redaktion, där Michael Nyqvist är suverän som den sympatiske, kloke huvudredaktören Markel.
Glöden mellan Gudnason och Franz-Körlof bränns hela vägen ut i biosalongen, och även Liv Mjönes gör stort avtryck i rollen som Arvids älskvärda hustru Dagmar, som förtjänar ett mycket bättre öde än att vara ställföreträdande sängvärmare i Arvids liv.

Skönheten i foto och miljöer står i kontrast till huvudpersonernas ofta solkiga själviskhet, och berättelsen har fått en förtjänstfull samtida uppdatering av regissören Pernilla Augusts och manusförfattaren Lone Scherfigs omisskännligt kvinnliga perspektiv, som gör Lydia komplex, modern och intressant, och till en lika viktig spelare som Arvid.

En av årets bästa svenska filmer, garanterat.

 

 

 

Just nu…
… är Liv Mjönes även tv-serieaktuell, i hantverkarkomedin ”Jävla klåpare”. Premiär i TV12 i oktober.

 

Visste du att…
… Alexander Skarsgårds karaktär Eric Northman läser ”Den allvarsamma leken”, naken på en fjälltopp i Åre, i ett avsnitt av tv-serien ”True blood”?

 

Se det här också:
Mer omöjlig kärlek från förr får du i dramadokumentären ”Förbjuden kärlek”, om relationen mellan drottning Victoria och Axel Munthe.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB