Startsida / Inlägg

Nostalgi och klassisk Woody Allen-typ i bitterljuv kärlekstriangel

av Karolina Fjellborg
15CAFESOCIETY-facebookJumbo-v4

 

 

Rate

Café Society

 
Regi Woody Allen, med bl a Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Corey Stoll och Blake Lively.

 

DRAMAKOMEDI 80-årige Woody Allen agerar själv berättarröst medan Jesse Eisenberg spelar en yngre modell av en ganska klassisk Woody Allen-typ, i den här nostalgiska återblicken mot både gamla Hollywood och det New York som regissören själv växte upp i.

Det är 1930-tal och det lite neurotiskt lagda yngsta barnet Bobby (Eisenberg) lämnar den bråkiga judiska New York-familjen Dorfman för att flytta till Hollywood och jobba för sin morbror Phil (Steve Carell), som är en viktig person inom filmbranschen och känner alla (Greta Garbo är ett i den uppsjö av namn som han droppar).

Phil ber sin sekreterare Veronica ”Vonnie” Sybil (Kristen Stewart) – som är änglalikt vacker och sympatiskt jordnära i ett enda perfekt paket – visa Bobby runt i stan, och Bobby faller som en fura. Men Vonnie har redan en pojkvän, en äldre man som råkar vara gift. Och medan Bobby hoppas på att det ska ta slut, överväger Phil att lämna sin fru för en yngre kvinna…

Efter att ha gått på pumpen i Kalifornien återvänder Bobby till New York, där han blir en prominent person inom nattklubbsbranschen tillsammans med sin gangsterbrorsa Ben (Corey Stoll). Han träffar till och med en ny Veronica (Blake Lively), men trots att åren går och alla förändras, vill känslan av att den stora kärleken slapp i väg inte lämna honom.

Bitterljuva kärlekstriangeln ”Café Society” är ett stycke både stilig, varm och rolig romantisk melankoli, kring ett idealiserat förflutet, tider som flytt och vägar som aldrig togs. Skådespeleriet är lysande över hela brädet, och den flerfaldigt Oscarsvinnande italienaren Vittorio Storaros soldränkta foto smickrar både miljöer och människor.
Visst känns många inslag återvunna från Allens enorma filmkatalog, och lika lätt som det är att tycka om den här betagande filmen, är det att notera att det främst är som regissör – inte som manusförfattare – som Allen glänser här.

Men att muttra om att Woody Allen har gjort bättre, piggare filmer förr vore att sparka in vidöppna dörrar. Se det i stället som att ”Café Society” är en charmig, längtansfull och för ögat förtjusande förströelse som står sig relativt starkt bland den åldrande filmskaparens senare verk.

 

 

Just nu…
… är de amerikanska kritikerna måttligt imponerade av Woody Allens tv-serie ”Crisis in six scenes”, som precis haft premiär på Amazon. Med Miley Cyrus, Elaine May och Allen själv i rollerna.

Visste du att…
… detta är tredje gången Jesse Eisenberg och Kristen Stewart spelar mot varandra? De har tidigare mötts i ”Adventureland” och ”American ultra”.

Se det här också:
Olycklig kärlek som inte vill släppa taget är temat även i Pernilla Augusts starka ”Den allvarsamma leken”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB