Startsida / Inlägg

”Hell or high water” är film-Americana när det är som bäst

av Jan-Olov Andersson
hell-or-high-water-trailer Rate

Hell or high water

Regi David Mackenzie, med Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges, Gil Birmingham, Marin Ireland, Katy Mixon.
thriller
En film som knappast kunde ligga mer rätt i tiden.
Den tar publiken med på en resa rakt in i hjärtat av Texas. Den amerikanska bondvischan. Arbetslöshet och småbönder skuldsatta upp över öronen. Här finns känslan av uppgivenhet. Av att inte kunna ge sina barn en bättre framtid. Av att ha fötts fattig och förmodligen dö ännu fattigare. Av att de lokala bankerna bara väntar på att få ”stjäla” det lilla de äger och har.
Det är i sådana desperata tider man vill se en förändring.
I Texas röstade folk med klar majoritet på Donald Trump som president.
Eller så tycker man sig ha en moralisk rätt att ta lagen i egna händer.
Filmtiteln syftar bland annat på en låneklausul, där banken har rätt att kräva fortsatt räntebetalning vilka ekonomiska svårigheter folk än har råkat hamna i.
Bröderna Toby och Tanner – genialt spelade av Chris Pine och Ben Foster – sitter verkligen i skiten. Den ena hankar sig fram på småjobb. Har inte träffat de två barnen på ett år, efter skilsmässan. Den andre är frisläppt från fängelset. En skogstokig psykopat.
Allt de äger och har är den lilla ranchen de har ärvt efter sin mor. Kanske finns där en oljefyndighet. De ligger efter med lånen. Bankdirektörerna på Texas Midlands Bank väntar ivrigt på att få utmäta ranchen. Men bröderna har en plan:
Att råna just Texas Midlands småkontor tills de har fått ihop till räntorna…
Skotska regissören David Mackenzie (”Young Adam”, ”L.A. gigolo”, ”Blodsband”) har aldrig gjort en dålig film, här har alla bitar hamnat på rätt plats.
En smart och spännande intrig. Närgångna personporträtt. En cool stämning över alltihop, en känsla av att verkligen vara på plats i ett stekhett Texas (trots att filmen mest är inspelad i grannstaterna). Publiken identifierar sig lika lätt med brödraparet som de två Texas Rangers – spelade av Jeff Bridges och Gil Birmingham – som är dem på spåren. Ett underbart och lite ambivalent slut, manusförfattaren Taylor Sheridan (”Sicario”) har förstås också spelat en viktig roll för det lyckade slutresultatet. ”Hell or high water” är film-Americana när det är som bäst.

 

SE OCKSÅ: John Sayles ”Lone Star” (1996) och bröderna Coens ”No country for old men” (2007). Två lika smarta filmer som också utspelas i Texas.

 

VISSTE DU ATT… några scener är inspelade i samma småstäder i Texas där Jeff Bridges spelade in sin genombrottsfilm ”Den sista föreställningen” 1971?

 

JUST NU… kan man även se Chris Pine som Captain James T. Kirk i ”Star Trek beyond”, nyss släppt på dvd.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB