Startsida / Inlägg

Humanistiskt men hejdlöst okritiskt om norsk helbrägdagörare

av Karolina Fjellborg
doing-good_og

 

Rate

Mannen från Snåsa

 

Regi Margreth Olin, med bl a Joralf Gjerstad.

 

DOKUMENTÄR. Under 65 års tid har många tusentals sjuka vallfärdat till den norska siaren och helbrägdagöraren Joralf Gjerstad. 2009 stängde han sin mottagning, men för Margreth Olins film gick den omdebatterade, nu 90-årige ”Snåsamannen” med på att träffa ett antal nya patienter i behov av hans hjälp.

 
Den ena sjuka, deprimerade och av smärta och onda minnen plågade människan efter den andra tar plats i Gjerstads soffa, för att sedan omtumlade och liksom nyfrälsta vittna om hans helande, varma händer.

 
Det är lätt att bli berörd av både deras personliga historier och av Gjerstads innerliga humanism, tro på det goda och livslånga vilja att hjälpa. Men medan viljan är god, är upplägget repetitivt och perspektivet helt skamlöst enögt – och känslan av känslomässig manipulation skaver irriterande.

 
Skeptiker göre sig icke besvär, alltså.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB