Startsida / Inlägg

Hetaste stjärnan att spela en yngre Dumbledore

av Stefan Hedmark
la-et-hc-first-look-harry-potter-prequel-fantastic-beasts-20151104

”Fantastiska vidunder” går som på tåget på bio. Vi vet alla att ytterligare fyra filmer är på gång och i del två kommer en ung Dumbledore att introduceras. Men vem kommer att spela honom?

screen-shot-2016-11-28-at-14-00-40

I de två första Harry Potter-filmerna spelade Richard Harris den gamle vise Hogwarts-patriarken. Efter skådespelarens död 2002 fick Michael Gambon uppdraget. Med tanke på att han fick sex filmer på sig är det nog Gambon som har format hur vi tänker oss Dumbledore, men det skiljde sig inte så mycket åt mellan Harris och Gambon. Den sistnämnde hade en rätt så avslappnad attityd till att spela Dumbledore överhuvudtaget. Så här tänkte han, enligt en intervju 2007:

Jag tar bara på mig ett skägg och spelar mig själv, så det är ingen större bedrift. Jag skapar aldrig en roll – varje rollfigur jag spelar är en variant av mig själv. Jag är inte alls en karaktärsskådespelare […] Jag följer bara manuset, lär mig replikerna och säger dem.

Han är väl lite blygsam, Sir Michael.

Men nu spekuleras det ivrigt i vem som kommer att få rollen som den yngre Dumbledore. Och många fans har bestämt sig. Självklart borde rollen gå till Richard Harris son. Det låter ju jättefånigt. Tills man inser vem Richard Harris son är. Det är ju Jared Harris, och han skulle vara perfekt. Cirkeln är sluten.

Den som inte kan sin Jared Harris har kanske inte tittat på ”Mad men” där han fick sitt genombrott som Lane Pryce, elegant ekonom som fick ett tragiskt öde. Därefter har Harris ägnat sig en fin filmkarriär. Han var till exempel en suverän Moriarty i ”Sherlock Holmes: A game of shadows” (2011); klippet ovanför har ett slagsmål mellan honom och Holmes.

the-crown-jared-harris-vanessa-kirby

Just nu kan du se honom som den döende George VI i Netflix-serien ”The crown” och på bio som Brad Pitts chef i andra världskrigsthrillern ”Allied”.

Vad gäller en eventuell framtid som en yngre Dumbledore säger Harris enligt Evening Standard att han vet om att han är en kandidat för rollen, men att han inte har hört något definitivt. Han påpekar även att kampanjer som drivs av fans har en tendens att sluta med att filmbolaget känner sig ”påtvingat” en skådespelare och i stället vill ha någon annan.

Så vi kanske inte ska tjata för mycket om Jared Harris som Dumbledore…

 

… (men han vore svinbra)

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB