Startsida / Inlägg

Avslöjande och känslosamt med Marcus & Martinus

av Stefan Hedmark
Rate

Marcus & Martinus: Tillsammans mot drömmen

Regi Daniel Fahre.

DOKUMENTÄR. De norska tonårsidolerna Marcus och Martinus Gunnarsen har fått unga hjärtan över hela Skandinavien att klappa. Att släppa loss tvillingarna i en egen film känns som ett smart led i marknadsföringen.

I första hand är det en dokumentär, inte en konsertfilm, även om den avrundas med killarnas succékonsert i Oslo Spektrum i november förra året. En imponerande bedrift för två unga norska artister att sälja ut den arenan, men logisk efter alla Youtubeframgångar och allt turnerande runtom i Skandinavien som har skapat en solid armé av fans.

Filmen är ett närgånget porträtt av tonåringarna. Vi möter deras familj, där mamma Gerd Anne tycks föredra att hålla sig långt från kameran, medan pappa Kjell Erik fungerar som en korsning mellan manager, privatlärare och medlare. Grabbarna har energi och charm. Det här är bröder som aldrig har varit ifrån varandra; det är ett ständigt knuffande och skrattande mellan dem.

Men här finns också en stark tävlan, båda vill vara bäst. Vi får se hur syskonkärleken övergår till irritation och här bygger filmen upp en klassisk konflikt. Marcus och Martinus tröttnar ibland på varandra. De ser likadana ut, men är två olika individer. I intervjusituationer kör Marcus över Martinus ibland, som då blir tyst och lite sur. Det är upp till Kjell Erik att köra med raka rör och säga åt sönerna: ”Marcus, låt Martinus få säga något”. ”Martinus, nu ser du trött och ledsen ut. Le i stället”.

screen-shot-2017-01-16-at-11-58-18

Filmen visar det hårda arbetet bakom att bygga barn som ett varumärke. Marcus och Martinus får sitta i timmar och skriva autografer och krama fans. Det blir mekaniskt till sist, med två trötta killar som har svårt att ge mer. De gör ändå sitt bästa för att leva upp till den arbetsmoral som Kjell Erik matar dem med. Vid en konsert klagar killarna på att man inte alltid får den bästa publiken, men blir omedelbart tillrättavisade av pappan: ”De förtjänar ändå samma show”.

The show must go on, även om man är 13-14 år.

Att familjen håller samman i det här projektet är tydligt. När killarna uppträdde på Rådhusplassen i Oslo i somras ser vi Kjell Erik filma dem med sin mobil. Han säger inget, men det behövs inte. Ögonen fylls av tårar och det är mycket känslor, inte minst stolthet.

Det hade varit en sämre film utan de här avslöjande ögonblicken. Självklart får irritationen mellan bröderna sin lösning och allt blir kjempeflott igen inför den viktiga konserten på Oslo Spektrum. Där fångar även filmskaparna fansens eufori och dyrkan i effektfulla bilder. Den här filmen är förstås främst för dem.

Filmen har svensk biopremiär på fredag.

VINN BIOBILJETTER OCH 4 KONSERTBILJETTER TILL UTSÅLDA MARCUS & MARTINUS-KONSERTER HÄR

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB