Startsida / Inlägg

James Cameron gör ”Terminator”-comeback

av Stefan Hedmark

Goda nyheter för alla ”Terminator”-fans. James Cameron, regissören bakom de två första filmerna i serien, är inte bara på väg att återfå rättigheterna till filmserien. Han har nu även planer på att personligen leverera en ny film.

terminatorgenisys1-xlarge

Det är filmsajten Deadline som rapporterar att Cameron ligger i förhandlingar med Tim Miller, som gjorde ”Deadpool” 2015, om att regissera filmen. Tanken är att det ska vara en reboot och avslutning av ”Terminator”-serien. Rättigheterna återgår till Cameron först 2019, så om det här stämmer ligger projektet några år in i framtiden.

Enligt Deadline är planen just nu att producenten David Ellison har lagt in pengar i ett försök att hitta riktigt bra science fiction-författare som kan skapa den intellektuella grunden i ett kommande ”Terminator”-projekt. Känns ju som en smartare utgångspunkt än att börja tjata om ifall Arnold Schwarzenegger ska vara involverad eller inte.

Att det inte är aktuellt i nuläget för Cameron att själv regissera en ny ”Terminator” är inte överraskande eftersom han har ett helt knippe ”Avatar”-uppföljare att fokusera på.

Låter det här spännande? Senaste filmen i serien spelade in mycket pengar internationellt men blev ingen hit i USA, så en ny film kämpar i motvind. Själv gillar jag alla filmerna i serien, så jag kan tänka mig fler. Fast valet av Tim Miller visar att Cameron kanske vill ha mer humor i en framtida uppföljare, och det gör mig skeptisk.

Så här rankar jag de fem filmerna i serien. Passa på att njuta av de gamla trailerna också:

1. Terminator (1984)

Först och bäst. Sista halvtimmen där roboten bara vägrar att dö är fortfarande hela filmseriens finaste ögonblick.

2. Terminator 2 – Domedagen (1991)

Mer humor, lite sötare – men ändå stenhård, med banbrytande effekter, en uppumpad Linda Hamilton och skräckinjagande Robert Patrick som mordisk robot.

3. Terminator salvation (2009)

Christian Bale och Sam Worthington var väl lite bleka i huvudrollerna, men tekniskt sett är det här en fröjd att se, med suveräna robotar och ett rejält tryck i actionscenerna. Mörkt och jävligt.

4. Terminator Genisys (2015)

Många sågade Arnolds comeback, och manuset krånglade till allt i onödan. Men ändå maffig och till och med lite gullig ibland.

5. Terminator 3: Rise of the machines (2003)

Sämst i serien. Men till och med den här har sina minnesvärda stunder, som en vansinnesjakt med en brandbil och Kristanna Lokken som en ”terminatrix”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB