Startsida / Inlägg

Vinnande charmig musikalfilm

av Jens Peterson

 

 

 

LLL d 41-42_6689.NEF
Det slår gnistor om Ryan Gosling och Emma Stone. Foto: Nordisk film
Rate

La la land

Regi Damien Chazelle, med Emma Stone, Ryan Gosling, Rosemarie DeWitt, J K Simmons, John Legend.
KÄRLEK
Förväntningar kan vara farliga och förrädiska.
För de som vill bli framgångsrika musiker och skådespelare.
Och för oss som ser fram emot nya filmer. Det har surrat fantastiskt om ”La la land” sedan den charmade Venedigs filmfestival och började sin dans mot vinterns filmpriser. De mest nyfikna har hört sångerna och blivit nära vän med musiken.
”La la land” är en lekfull romantisk sång- och dansfilm som bitvis är alldeles oemotståndlig, men inte rakt igenom ett mästerverk. Det är en gammaldags Hollywoodmusikal i dagens Los Angeles, med spektakulära sångnummer som dyker upp lika opåkallat som i en klassiker med Ginger Rogers eller Gene Kelly. Fotot av svensken Linus Sandgren är mästerligt.
Det startar magnifikt. En freeway med stillastående bilar i kilometerlånga köer. En förare börjar sjunga, fler plockar upp melodin och det blir sång och dans kring den stillastående rusningstrafiken.
Kameran följer med en bil när trafiken lättar. Där kör Mia som vill bli skådespelare men under tiden försörjer sig som servitris på filmbolaget Warner Bros område. Hon går förgäves på audition efter audition. Delar lägenhet med tre vänner och på en utekväll stöter hon ihop med Sebastian.
Han är pianist som älskar jazz av den sort som var ny på 1960-talet och dagligen sörjer att en berömd jazzklubb förvandlats till tapaskrog. Sebastian vill spela sitt eget hjärtas musik, och har svårt att följa andras noter. Men även han måste få ihop sitt dagliga bröd.
Det slår snabbt gnistor mellan Mia och Sebastian. Emma Stone och Ryan Gosling är mycket bra i huvudrollerna, ett kärlekspar som man önskar all lycka. Problemen börjar när deras respektive karriärer går bra. När drömmar slår in.
För honom är det mötet med en gammal musikerkompis, spelad av riktiga stjärnan John Legend. För henne är det en soloföreställning efter eget manus som väcker andras nyfikenhet. Drömmar förverkligas, men vad kostar det?
Regissören Damien Chazelle visade redan i ”Whiplash” sitt gehör för bildberättande kring musik. ”La la land” förför med sin snygga stil som får Los Angeles att glittra och hjärtan att klappa i takt med rytmerna. Skapar förväntningar.
Vi hanterar förväntingar och besvikelser olika. Två timmar i smittande charmiga ”La la land” ger många lyckliga leenden.

LLL d 33_5542.NEF
Motorvägar – och svindlande dansnummer. Foto: Nordisk film
Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB