Startsida / Inlägg

Raffinerat och engagerande av Park Chan-wook

av Jan-Olov Andersson
thehandmaiden Rate

The handmaiden

Regi Park Chan-wook, Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo, Cho Jin-woong.

DRAMATHRILLER. Ända sedan sydkoreanen Park-Chan wook gjorde chockskandal i Cannes år 2004 med ”Old boy – hämnden”, har man alltid nyfiket inväntat varje nytt steg i regissörens karriär. Spelar ingen roll om han har skildrat psykiskt sjuka människor eller moderna vampyrer, han har alltid en vision som inte liknar någon annans.

Många tyckte han körde helt vilse i sin Hollywooddebut, kolsvarta familje­dramat ”Stoker” (2013), men i så fall gjorde han det åtminstone på ett väldigt intressant sätt.

Här har han flyttat handlingen i Sarah Waters roman ”Fingersmith”, en lesbisk kärlekshistoria som utspelas i det viktorianska England, till 1930-talets Korea, under japanskt styre. Filmtitelns kammarjungfru (Kim Tae-ri) tar jobb hos en rik japansk arvtagerska (Kim Min-hee). Hon har en äldre koreansk manlig släkting (Cho Jin-woong) som vakar över henne. Och så finns där en lurendrejare som låtsas vara greve (Ha Jung-woo) med avancerade planer på att blåsa allihop på pengar. Men här går ingen säker när alla vill lura varandra och kvinnorna blir kära i varandra.

Sanslöst vackra miljöer och människor. Heta sex- och grova våldsscener. Intrigen berättas i tre kapitel, samma historia ur helt olika infallsvinklar. Stundtals rörigt, ändå hela tiden raffinerat och engagerande.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Joel Holmgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB