Startsida / Inlägg

Fantastiska bilder i ny Disneyfilm

av Jens Peterson
Tenacious teenager Moana (voice of Auliʻi Cravalho) recruits a demigod named Maui (voice of Dwayne Johnson) to help her become a master wayfinder and sail out on a daring mission to save her people. Directed by the renowned filmmaking team of Ron Clements and John Musker, produced by Osnat Shurer, and featuring music by Lin-Manuel Miranda, Mark Mancina and Opetaia Foa‘i, “Moana” sails into U.S. theaters on Nov. 23, 2016. ©2016 Disney. All Rights Reserved.
Vaiana tvingar med halvguden Maui på äventyrlig resa.  ©2016 Disney. All Rights Reserved.
Rate

Vaiana

Regi John Musker/Ron Clements, med röster av Wiktoria Johansson (Auli´i Cravalho), Björn Bengtsson (Dwayne Johnson), Jamil Drissi (Temuera Morrison), Gunvor Pontén (Rachel House), Glenn Edell (Jermaine Clement).
FAMILJ
Allt ser fantastiskt ut. Träden och blommorna, djuren och stränderna. Som att vara på en paradisisk ö i Oceanien, någonstans mellan Hawaii och Nya Zeeland, med den polynesiska kulturens olika uttryck. Så realistiskt byggt att det känns dokumentärt.
Och havet. Har vatten någonsins fångats lika imponerande i animerad film? Havet har också en personlighet. Gör saker som vatten inte brukar i den här magiska filmen. Intrigen bygger på tusenåriga myter och legender, om halvguden Maui och skapelsens gudinna Te Fiti. I högsta grad en saga. Som ser realistisk ut.
Vi möter äventyrliga Vaiana på ön Motunui för 2 000 år sedan. Först som liten när hon lyssnar på farmors berättelse om hur Maui stal hjärtat från Te Fiti. Vaiana dras till havet, men pappa hövdningen varnar henne och alla andra för att ge sig utanför revet som skyddar deras trygga lagun. När Vaiana är 16 år tar fisken slut och miljön krisar. Då vågar hon trotsa fadern och ge sig ut på en seglats för att hitta Maui. De ska finna hans förlorade magiska fiskekrok och återlämna hjärtat till Te Fiti.
”Vaiana” är en musikal. Gott om bra sånger. En del låter som maoriernas musik eller Hawaiis harmonier, av gruppen Te Vaka från Tokelau. Annat är klassisk Broadwaymusikal, och sångerna för begåvat handlingen framåt.
De bästa animerade filmerna är skickligt hantverk. Viktigt mycket tid läggs ner på manus, på att trimma, på att berätta visuellt. Mauis tatueringar lever ett eget liv som gör bildspråket i ”Vaiana” ännu rikare. Vaianas hår!
Här finns en tupp som nog är den mest komiskt korkade medhjälpare någon filmhjälte haft. Piraterna Kakamora är anfallande kokosnötter i scener som för tankarna till ”Mad Max”. Här finns en jättekrabba som sjunger ett medryckande Bowieskt glamrocknummer. Glödande lava har en mörkare personlighet, passande för en övärld delvis byggd av vulkaner.
Vaiana är en stark huvudperson, i underhållande samspel med självgode killen Maui som får lära sig ödmjukhet. Visst har hon och filmen mycket gemensamt med andra Disneyklassiker, men det är också en uppfriskande ny saga för vår tid.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB