Startsida / Inlägg

Med Rolf Lassgård på Oscar 2000

av Jens Peterson
200oscar2

”Under solen”-gänget anländer i limousin till galan 2000. Foto: Jens Peterson

När Rolf Lassgård och de andra var Oscarnominerade för ”Under solen” år 2000 följde jag deras resa i Los Angeles. Dagar när Hollywood visar upp sin glamourösa sida, med festerna och firandet och lyxen. Som till vardags är långt borta i filmandet och skådespelararbetet.
Men dagarna kring Oscar är det som en bal på slottet.
Det svenska gänget bjöds på en särskild middag tillsammans med de andra nominerade i klassen för icke-engelskspråkig. Fem bord där de olika ländernas filmteam fick varsitt vid den festliga. Pedro Almodovar och Penelope Cruz i spetsen för ”Allt om min mamma”, som var favoriten och mycket riktigt blev det årets vinnare. Men på middagen fick alla filmerna diplom. 200oscar3Den svenske konsuln i Los Angeles ordnade också ett party för alla svenskarna.
Det året hade Lasse Hallströms film ”Ciderhusreglerna” hela sju nomineringar och Lasse Hallström kunde bli bästa regissör. Men det var ”American beauty” som tog de tunga priserna.
Michael Caine och författaren John Irving blev vinnare från ”Ciderhusreglerna”, och tackade särskilt Lasse Hallström.
Dessutom var svenska kortfilmen ”Små och stora mirakel” av Marcus Olsson också Oscarnominerad. Brasse Brännström i huvudrollen var också på plats.
När galan på Shrine auditorium den 26 mars över blev alla de nominerade bjudna till The Governors ball i anslutning till där det hela då hölls. Sedan for alla iväg till de olika efterfesterna.
På måndagen åkte många hem, men vi var några som var kvar i Los Angeles. Rolf Lassgård och jag och några till gick ut och åt. Jag bokade bord på Spago’s i Beverly Hills, men först ville jag visa färgstarka baren Barneys beanery i West Hollywood. Vi tog en drink där och sedan tyckte jag, på svenskt vis, att vı kunde gå till restaurangen.
Och visst kan man det. Men det är inte något som är vanligt i bilburna Kalifornien när det är en dryg kilometer. Vi letade oss fram till de trottoarer vi kunde hitta och nådde efter vissa strapatser Spago’s.
En fin kväll. God mat och dryck. Vid bordet bredvid satt Robin Williams och italienske komikern Roberto Benigni med fruar. Benignini vann överraskande Oscar som bästa huvudroll 1999, och höll då ett av de gladaste tacktalen.
Han och Robin Williams hade roligt vid sitt middagsbord. Det hade vi med.

2000oscar1Rolf Lassgård dagen efter Oscargalan 2000. Foto: Jens Peterson

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB