Startsida / Inlägg

Hannes Holms protest mot Trump

av Stefan Hedmark

När vi bänkar oss framför Oscarsgalan natten till måndag (och den visas som ni säkert vet på Aftonbladet) väntar vi oss en hel del politik i år. Det är oundvikligt efter Donald Trumps seger i presidentvalet. Protesterna har varit många mot miljardärens allt mer auktoritära styre från Vita huset.

Foto: Andreas Hillergren
Foto: Andreas Hillergren

trumpNu ansluter sig Hannes Holm till protesterna. I går släpptes ett gemensamt uttalande från samtliga regissörer som har filmer representerade i Bästa utländska film-kategorin – Holm från Sverige, Asghar Farhadi från Iran, Maren Ade från Tyskland, Martin Zandvliet från Danmark samt Bentley Dean och Martin Butler från Australien. Hela uttalandet kan du läsa här.

Trump nämns inte vid namn, men regissörerna siktar högre än så. De attackerar allmänt den ”fanatism och nationalism vi ser idag i USA och så många andra länder, bland folk och, sorgligast av allt, bland ledande politiker”.

Framför allt gör de klart i följande passage att de är gränslösa internationalister:

”Oavsett vem som vinner Oscarsstatyetten för Bästa utländska film på söndag vägrar vi att tänka på gränser. Vi tror inte på att det finns ett bästa land, bästa kön, en bästa religion eller bästa hudfärg. Vi vill att priset ska stå som en symbol för enigheten mellan nationer och konsternas frihet.”

Det är märkliga tider vi lever i när sådana här självklarheter måste uttryckas – men bra att det görs. Idén till protesten kom enligt Indiewire från Farhadi som tog kontakt med kollegorna i början av februari efter nyheten om Trumps inreseförbud för muslimer från sju länder. Farhadi är för övrigt favoriten att vinna statyetten natten till måndag.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB