Startsida / Inlägg

Ruben Östlunds galna Tinder-idé

av Stefan Hedmark
ruben östlund

Ruben Östlund har gjort succé utomlands. Men Hollywood har svårt att vänja sig vid den egensinnige svensken. Det står klart efter helgens intervju med honom i Variety.

dominic west
Dominic West.

Där pratar han om ”The square”, den kommande internationella filmen med Elisabeth Moss och Dominic West i huvudrollerna. De två stjärnorna fick vänja sig vid att Östlund inte betraktade dem som mer värda att lägga tid på än någon annan i rollistan.

– När utländska skådespelare kommer till ett litet land som Sverige vet de inte vad de ger sig in på. Om man ger dem för mycket uppmärksamhet tror jag att det är svårt att fullfölja uppdraget i stort.

Elisabeth Moss.
Elisabeth Moss.

– Jag måste säga att både Elisabeth Moss och Dominic West var vilse i början av inspelningen, men sedan hittade de ett sätt att arbeta på. De var inte vana, helt enkelt, säger Östlund till Variety.

Hollywood har erbjudit Östlund flera thrillers och romantiska filmer, men han har tackat nej. Dels för att han inte vill skapa filmvåld för underhållnings skull (”det är barnsligt hur våld skildras på film”), dels för att han inte har köpt hur kärleken eller relationerna skildras i de romantiska filmerna.

passengers
”Passengers”.

Integritet är viktigt för Ruben Östlund. I Variety-intervjun nämner han en av de filmer som han erbjöds och varför filmbolaget fick kalla fötter:

– Det är ”Passengers”. Men jag ville ändra upplägget. Huvudpersonen är en kille som vaknar i en av de där kapslarna i ett rymdskepp. Jag ville att hans familj skulle finnas i andra kapslar, hans fru och barn. Här är dilemmat: Han kommer att dö på skeppet eftersom resan tar 300 år. Om han väcker sina barn kommer de att dö på rymdskeppet och inte på planeten som de är på väg till. Om han väcker sin fru kommer barnen inte att ha en mor när de kommer fram, säger Östlund till Variety.

Lösningen heter Tinder.

– Killen måste väcka en annan kvinna eftersom han inte vill vara ensam. Så då borde han kunna swajpa på bilder för att välja en kvinna, som på Tinder. Att få en sådan modern grej i filmen skulle kännas relevant. Men när jag berättade idén för producenterna tror jag att de blev rädda.

”Passengers” blev till sist regisserad av norrmannen Morten Tyldum, med Chris Pratt och Jennifer Lawrence i huvudrollerna. Tinder syntes inte till i filmen.

”The square” siktar på att visas under Cannesfestivalen i maj.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB