Startsida / Inlägg

Vacker och maffig meningslöshet i The great wall

av Jan-Olov Andersson
Matt Damon i The great wall.
Matt Damon i The great wall.
Rate

The great wall

Regi Zhang Yimou, med Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Andy Lau.

Äventyr Alla tiders största filmproduktion (1,5 miljarder kronor) som genomförts på kinesisk mark och Zhang Yimou är landets genom tiderna kanske främsta regissör, med allt från små intima vardagsdramer till spektakulära äventyrsfilmer och OS-
invigningen i Peking 2008 bakom sig.

”The great wall” utspelas kring en sträcka av Kinesiska muren. Det är en slags historisk fantasy-action där en utländsk legosoldat (Matt Damon) och några kumpaner blir indragna i en kinesisk elitstyrkas kamp mot Taotie, tusentals monster som liknar en mix av orcher och mini-Godzillor och som vill utplåna mänskligheten.

Det är vacker färgprakt av sällan skådat slag, då alla bär rustningar i olika färger, beroende på vilken typ av soldater de är. Det är stundtals rätt häftiga 3D-effekter. Och det är rasande skickligt gjorda specialeffekter och actionsekvenser, i klass med det bästa i Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-filmer.

På sitt sätt är det ju totalt meningslöst, då det är svårt att skapa riktig spänning kring den här typen av överdrivna fantasymonster.

Men Zhang Yimous hantverksskicklighet gör att det samtidigt är en av de mest maffiga meningslösa filmer jag har sett …

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB