Startsida / Inlägg

Sameblod är en gripande historia för alla

av Jens Peterson
03sameblod Rate

Sameblod

Regi Amanda Kernell, med Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri.

DRAMA. 14-åriga Ella Marja är otålig och vill lämna sin sameby och släkten. Det är 1930-tal, och hennes lillasyster ska också börja på den samiska internatskola där de läser åtskilda från familjen. Medan systern är inställd på att lyda familjens traditioner vill Ella Marja ge sig av. Hitta en ny identitet.

Hon är trött på att ses ner på av de västerbottniska pojkarna som hänger runt skolan. Hon och de andra barnen mäts och måste klä av sig nakna i förödmjukande rasbiologiska undersökningar. De tvingas prata svenska och kan straffas hårt om de bryter mot reglerna.
Ella Marja tycker om fröken och låtsas inför främlingar att hon har ett annat namn och kommer från Småland. Men trots att hon inte får använda sitt modersmål stoppas hon även när hon anstränger sig för att smälta in i det svenska. Den svenska koloniala överheten tvingar de unga samerna att förneka sin kultur och sitt språk, men stänger också ute dem från vidare utbildning.
Ella Marja försöker kringgå det där. Hon reser till Uppsala för att ta sig in på skolor och bli lärare.

Historien från hennes tonår växlas med bilder frän nutid när den äldre kvinnan är på väg till en begravning i norr. Motvilligt. Det är hennes vuxne son (Olle Sarri) som driver på.
”Sameblod” är en gripande historia om hur svenska myndigheter behandlat samerna, och väcker säkert plågsamma minnen för många. Det är en del av 1900-talets historia som behöver berättas.

Det är också en tidlös skildring av en ung människa som vill hitta sin egen identitet. Som inte vill gå i samma fotspår som föräldrar och tidigare generationer. Som vill ge sig av, bryta upp, följa drömmarna om ett annat sätt att leva.

Där kan många känna igen sig i ”Sameblod”, oavsett när och var man växte upp.
Filmen handlar också om priset man kan få betala för att gå sin egen väg, att bryta med det gamla. Ella Marja och lillaystern gör olika val. Vad betyder det att klippa av sina rötter?
Utmärkt berättad av Amanda Kernell, med bra skådespelare. Lena Cecilia Sparrok gör en huvudroll man inte glömmer.

Gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för de senaste nyheterna om film!

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB