Startsida / Inlägg

Scorseses ”Silence” – en prövning

av Karolina Fjellborg
silence-3
Rate

Silence

 
Regi Martin Scorsese, med bl a Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson och Issey Ogata.

 
HISTORISKT DRAMA

 

Det är 1600-tal och två unga portugisiska jesuitpräster (Andrew Garfield och Adam Driver) tar sig illegalt in i Japan, för att ta reda på sanningen om vad som har hänt deras mentor fader Ferreira (Liam Neeson), som sägs ha blivit en avfälling. Väl där blir de vittne till de fasansfulla grymheter som landets kristna blir utsatta för – och frågan är vilken som är den rätta kristna vägen för prästerna att gå; att hålla fast vid sin tro trots att andra då tvingas lida och dö på grund av det, eller att avsvära sig Jesus offentligt men fortsätta tro i hjärtat?

Från gud får de ingen hjälp – bara tystnad.

 

Det här passionsprojektet från Martin Scorsese – som är baserat på Shūsaku Endōs bok och tydligen har funnits på den store regissörens att göra-lista i närmare 30 år – är en prövning att ta sig igenom.

 
Visuellt är det enastående, med eko av klassiska japanska glansnummer, men filmen är både för lång och för uppblåst. Accenterna är ett virrvarr och skådespeleriet är ojämnt.

Garfield – som var så bra som djupt troende i Mel Gibsons ”Hacksaw Ridge” – har inte tyngden som krävs här för att göra sin roll övertygande. Och Issey Ogata, som spelar inkvisitorn Inoue Masashige, balanserar på gränsen till serietidningsskurk.

 
Men – när ”Silence” väl har sjunkit in är den ändå svår att skaka av sig.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB