Startsida / Inlägg

Kasper Collins suveräna film sätter ett jazzmord i ett helt nytt ljus

av Jan-Olov Andersson
170329-icalledhimmorgan-437450-se-gp-1-jpg-1

Rate
I called him Morgan

Regi Kasper Collin, med Larry Reni Thomas, Wayne Shorter med flera.
dokumentär
En svensk film som efter världspremiären i Venedig i höstas har visats, hyllats och setts av många utomlands innan den nu får svensk premiär.
Lee Morgan (1938-1972) var en ytterst begåvad jazztrumpetare som fick en alldeles för kort karriär. Först på grund av hårt knarkmissbruk, sedan för att han sköts ihjäl av sin fru Helen Morgan (1926-1996) i ett svartsjukedrama.
Efter ett imponerande detektivarbete har Kasper Collin hittat en exklusiv intervju med henne, gjord strax innan hon dog, som sätter hennes, hans och deras gemensamma liv i ett helt nytt ljus. Här finns unikt arkivmaterial, musikerkollegor som berättar och Oscarsnominerade (”Arrival”) fotografen Bradford Youngs nya suggestiva New York-bilder i gammaldags stil.

Mer ska inte avslöjas innan man ser filmen, för berättelsen innehåller så många olika lager. Man förstår att Hollywood nu är intresserad av en remake, att göra en spelfilm av historien med kända namn i huvudrollerna. Innan den inspelningen ens hinner komma igång, skulle det inte förvåna om ”I called him Morgan” finns med i Oscarsdiskussionerna om bästa dokumentär nästa år.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB