Startsida / Inlägg

Kryper och krälar på ett rysligt och roligt sätt

av Stefan Hedmark
Rate

Kong: Skull Island

Regi Jordan Vogt-Roberts, med Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L Jackson, John Goodman, John C Reilly.

ÄVENTYR. Året är 1973 och en militär expedition drar iväg till en mystisk Stilla havsö tillsammans med forskare. Här finns bland andra en äventyrare (Tom Hiddleston) som är bra på att spåra i djungeln, en fotograf (Brie Larson), en krigisk arméöverste (Samuel L Jackson) samt en representant (John Goodman) för den hemlighetsfulla organisationen Monarch.

Ön, som kallas Skull Island och fram tills nu har varit tämligen okänd, omgärdas av ett eget stormsystem och har ett märkvärdigt (och skräckinjagande) djurliv. Kungen på ön visar sig vara Kong, jätteapan som vi inte har sett på vita duken sedan Peter Jacksons mäktiga epos från 2005.

Filmen är del av en ny Marvelaktig monstersatsning, där tanken är att vi ska se ”Godzilla” (2014) som en föregångare. Fler filmer kommer i serien och tanken är att låta en av dem sätta King Kong mot Godzilla. Den som stannar kvar tills eftertexterna har rullat färdigt får en bonusscen, en aptitretare inför ”Godzillas” uppföljare.

Tonen är skämtsam, med snygg retrokänsla och smart Vietnamkrigssymbolik. John C Reilly är härlig som en kraschad, halvtokig stridspilot som har varit separerad från civilisationen sedan Andra världskriget.

Men det hade inte funkat utan spännande monsterdueller och det här terrariet kryper och krälar på ett rysligt sätt. Min favorit: Den största filmspindeln du har sett.

”Kong: Skull Island” har biopremiär på fredag.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB