Startsida / Inlägg

Ny film på kollisionskurs – med Turkiet

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2017-03-06 kl. 00.31.20

Häromdagen kom en fartfylld trailer för ett nytt pampigt epos. Men hur pass mycket kommer ”The promise” att reta upp Turkiet? Ta en titt på trailern:

Filmen har en del berömda namn i rollistan, så här finns viss pondus – Oscar Isaac, Christian Bale, Jean Reno och James Cromwell dyker upp.

Regissören Terry George har antingen skrivit eller regisserat filmer som ”I faderns namn” (1993), ”Boxaren” (1997) och ”Hotel Rwanda” (2004). Det är filmer med ett patos, som vill berätta om historiska orättvisor som konflikten i Nordirland och folkmordet i Rwanda. Det är där Turkiet kommer in.

Skärmavbild 2017-03-06 kl. 01.30.57

”The promise” utspelar sig nämligen strax före det osmanska rikets fall, alltså det imperium som krossades i och med Första världskrigets slut. Det osmanska riket dominerades av det nuvarande Turkiet och filmen tar upp hur turkarna begick folkmord mot armenierna under flera år, med början 1915.

Det här fortsätter att vara en kontroversiell fråga. Många länder och ledande organisationer erkänner det armeniska folkmordet. Men turkarna har envist vägrat. Vissa länder erkänner inte folkmordet av politiska skäl, för att det inte ska bli dålig stämning inom Nato, eller av andra hänsyn. Att en film som ”The promise” tar upp ämnet kommer knappast att falla i god jord i Turkiet.

Fast det är klart. Om ”The promise” floppar lär det inte bli en större grej. Filmen får amerikansk biopremiär i april; det är oklart när den kommer till Sverige.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB