Startsida / Inlägg

Död, depression och dysfunktion i ”Den sista familjen”

av Karolina Fjellborg
bigOriginal-1

 

Rate

Den sista familjen

 

Dramabiografi

 
Av Jan P. Matuszynski, med bl a Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik och Aleksandra Konieczna.

 

Ordet dysfunktionell räcker inte riktigt till för att beskriva familjen i centrum för den här filmen om den polske konstnären Zdzislaw Beksinski, som gjorde sig känd för sina dystopiskt surrealistiska målningar, och här spelas av Andrzej Seweryn.

 
”Den sista familjen” skildrar de tre sista decennierna i hans liv, under åren 1977-2005, men ägnar sig inte speciellt mycket åt hans konstnärskap, även om målningarna utgör en sorts fond – och lyfter anmärkningsvärt nog aldrig blicken ut mot den politiska och samhälleliga förvandling som Polen och resten av östblocket genomgick under dessa år. I stället fokuseras det så helhjärtat på hans märkliga, slitsamma och ofta absurda familjeliv tillsammans med den tappra hustrun Zofia (Aleksandra Konieczna), parets deprimerade, neurotiske och självmordsbenägne virvelvind till son Tomasz (Dawid Ogrodnik), samt två skröpliga gamla mödrar som ligger och dör i varsitt rum, att det får en direkt klaustrofobisk effekt.

 
Det är välgjort och välspelat, med kreativa kameralösningar och en del välbehövlig humor av det svartare slaget. Men också prövande långsamt, kargt, deprimerande och lite för syrefattigt i längden.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB