Startsida / Inlägg

Ombytta roller för japanska tonåringar

av Jens Peterson
14your

Landsbygd eller storstad? Pojke eller flicka?

Rate

Your name

Regi Makoto Shinkai, med svenska röster av Yohio, Nova Miller.
ANIMERAT
Tonårspojken Taki bor i Tokyo och drömmer på natten att han varit i någon annans kropp. Tonårsflickan Mitsuha bor i en småstad långt ute på landet. Hon drömmer om att vara en kille i storstaden. Drömmar slår in.
De två byter kroppar, vilket gör att de uppträder mycket märkligt för sina familjer och skolkamrater den dagen de gästspelar. Efter ett tag förstår de vad som händer och lämnar meddelanden till varandra i mobilerna.
Förväxlingskomik, som vi sett i andra filmer där människor tillfälligt hamnar i någon annans kropp. Men det här är Japan. Tonläget är ett annat.
Själavandring och hopp i tiden är fantasi och science fiction. Men ”Your name” skiljer sig mot annan japansk anime genom sin vardaglighet. De fantastiska bilderna med alla detaljer, både av storstaden och naturen.
Bilderna från Tokyo är nästan dokumentära i sin exakthet. Flickan på landet blir bättre i basket. Pojken klarar av att prata med tjejen han i hemlighet beundrar. Men det är inte skillnader pojke/flicka som står i centrum i filmen, även om Taki inte kan låta bli att krama brösten när han vaknar upp som tjej.
Längtan till det andra handlar mer om idyllisk landbygd mot spännande storstad. En annan identitet. Gjord för en äldre publik än de flesta animerade filmer.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB