Startsida / Inlägg

Korkat underhållningsvåld, proffsigt gjort

av Jan-Olov Andersson
0.13.5.979951.1962892

Rate
Fast & furious 8

Regi F. Gary Gray, med Vin Diesel, Dwayne Johnson, Charlize Theron, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Kurt Russell, Helen Mirren, Kristofer Hivju, Scott Eastwood, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel.
action
Sedan några filmer tillbaka är denna franchise en av filmhistoriens mest framgångsrika. Så nu vill även högt aktade skådespelarnamn vara med. Som Oscarsvinnarna Charlize Theron och Helen Mirren.
Sjunde filmen var, i all sin dumhet – och den var verkligen dum på många tänkbara sätt – ändå rätt underhållande och lyckades dessutom få in en känslosam hyllning till filmseriens bortgångna stjärna Paul Walker (1973-2013). Han som, ironiskt nog, körde ihjäl sig i sin Porsche Carrera GT, under en ledig dag från inspelningen.
För det här är ju bilåkaraction till hundra procent. Fast vad som från början mest handlade om olika gäng som tävlade i streetracing, handlar det numera om James Bond-liknande intriger där våra hjältar alltid ska rädda världen genom att slåss och skjuta, men hela tiden också köra bilar och andra fordon väldigt fort.
En biljakt på Manhattans gator där hundratals människor desperat kastar sig åt sidan för att överleva Vin Diesels vansinnesfärd, ger med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i färskt minne, förstås en besk eftersmak.
Intrigen är inte mycket att orda om. Charlize Theron har den stora skurkrollen Cipher, en supersmart kvinna som vill skaffa sig kontroll över hela världens kärnvapen och elresurser. Högst oklart vad hon egentligen har för syfte.
Hon lyckas få Dominic Toretto (Vin Diesel) att byta sida och bedra allt han står för. I spetsen för hans gamla gäng står som vanligt Dwayne Johnsons tuffing, Dominics nyblivna hustru (Michelle Rodriguez) och andra rollfigurer spelade av Tyrese Gibson, Ludacris med flera.
Helen Mirren har inte mycket mer än en cameoroll. Norske ”Game of thrones”- och ”Turist”-stjärnan Kristofer Hivju gör ett betydligt starkare intryck som Therons närmaste man.
Det är biljakter i Havanna, New York och på ryska tundran. Skottlossning och slagsmål. Ibland blir det tjatigt utdraget. Skådespelarnas överspel är legio. Kvinnliga statister blir mest till rumpor och urringningar. Fast Dwayne Johnsons och Jason Stathams verbala fighter är ganska roliga. Och alltihop är mycket proffsigt iscensatt av F. Gary Gray, som senast gjorde starka och mer personliga ”Straight outta Compton”.
Ta det för vad det är. Korkat underhållningsvåld, varken mer eller mindre.

 

SE OCKSÅ: ”Hell or high water”. Fjolårets bästa film är smart action. Just släppt på dvd.

 

VISSTE DU ATT… Vin Diesel och Dwayne Johnson tydligen avskyr varandra? De har väldigt få scener tillsammans i filmen.

 

JUST NU… förbereder sig Kristofer Hivju för att spela tvillingar i norska storserien ”Twins”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB