Startsida / Inlägg

Påskägg? Nej, ett sömnpiller

av Stefan Hedmark
Rate

Sandy Wexler

Regi Steve Brill, med Adam Sandler, Jennifer Hudson, Kevin James.

KOMEDI. Jag minns när Adam Sandler brukade vara rolig. Det är inget starkt minne. Och i ärlighetens namn består nog det minnet enbart av att han parodierade Bruce Springsteen i någon gammal ”Saturday night live”-sketch. Sedan började hans filmkarriär.

Tjugo år senare finns det ljusglimtar bland alla enfaldiga komedier han har matat oss med, det måste vi erkänna. Men de är inte många och de senaste åren har Sandlers samarbete med Netflix producerat så dåliga filmer att de borde ha sänkt hans karriär för länge sedan. Men han har envisa fans, kanske samma självplågare som röstade på Donald Trump.

”Sandy Wexler” är den tredje filmen i samarbetet med Netflix och på ytan ser det ut som en ovanligt ambitiös Sandlerfilm. Den är över två timmar lång (!), utspelar sig under flera år och är smått verklighetsbaserad. Karaktären Sandy Wexler är inspirerad av komikerns egen agent, Sandy Wernick, men det är inget idolporträtt i sig. Sandy är en jobbig typ som aldrig äter med stängd mun, som skrattar irriterande högt åt skämt som han inte begriper, klär sig som en 70-åring och ljuger om allt. Han försöker ta sig fram i Hollywood som agent och chansen till ära och rikedom kommer när han upptäcker Courtney Clarke (Jennifer Hudson) och hennes sångröst. Problemet är bara att när hon slår igenom är knappast Sandy rätt person att förvalta karriären på bästa sätt…

Filmen utspelar sig i huvudsak 1994, så räkna med en hel del skämt som driver med den tidsperioden. Men räkna också med att inte skratta. Alls. Till och med de envisaste Sandler-fansen kommer att bli uttråkade av den här ointressanta, segdragna Hollywoodskildringen som satsar på en romans mellan Hudson och Sandler som inte övertygar för fem öre. Här finns heller inga billiga snuskskämt att charma komikerns barnsligaste fans med.

Men att Sandler fortfarande har vänner i Hollywood, det råder det inget tvivel om. Filmen ramas in av en enorm drös berömda komiker (Jay Leno, Conan O’Brien, Chris Rock, David Spade, Jimmy Kimmel, Jon Lovitz, m.fl., m.fl.) som drar historier om den legendariske Sandy. Men det räcker inte – det här är ett sömnpiller, inget påskägg.

”Sandy Wexler” visas nu på Netflix.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB