Startsida / Inlägg

Ögongodis för Downton Abbey-fans

av Stefan Hedmark
victoria abdul

Om du saknar ”Downton Abbey”, om du går igång på ”Hotell Marigold”-filmerna… ja, då kanske ”Victoria & Abdul” är något för dig. Här är första trailern:

Det här är andra gången som Judi Dench spelar drottning Victoria som härskade över det brittiska imperiet på 1800-talet. Förra gången var i filmen ”Hennes majestät mrs Brown” (1997), och den här ser inte ut att skilja sig nämnvärt. Den filmen handlade om en osannolik vänskap mellan drottningen och en skotsk man. Även ”Victoria & Abdul” skildrar en vänskap, men den här gången är det en indier som Victoria fattar tycke för.

Victoria abdul

Storyn utspelar sig i slutet av drottningens långa tid på tronen och visar henne som ganska uttråkad och märkt av sin ålder. Att det blir en film som följer en trogen formel känns givet, av trailern att döma, men Dench ser också ut att bjuda på fyrverkerier i huvudrollen.

Regisserar gör Stephen Frears, som även gjorde ”Philomena” tillsammans med Dench. Han är van vid historiska filmer; senast låg han bakom charmpillret ”Florence Foster Jenkins” och han har även skildrat en annan brittisk drottning, Elizabeth II i ”The queen” (2006).

Det blir kanske inte så spännande med Frears bakom rodret. Men han är trygg och jäkligt stabil. Att se ”Victoria & Abdul” blir nog som att avnjuta en iste i bersån en fin sommardag. Och så får man Eddie Izzard i en mindre roll som kronprinsen. Inte fy skam.

Filmen beräknas få svensk biopremiär den 22 september.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB