Startsida / Inlägg

Wonder woman-visning får korkade män att se rött

av Stefan Hedmark
Foto: Warner
Foto: Warner

”Diskriminering!” skriker de.

”När ska ni ordna visningar bara för män?” brölar de.

En specialvisning av ”Wonder woman” där bara kvinnor är inbjudna får korkade alfahannar att greppa efter högafflarna.

Det är i Texas dramat utspelar sig, men inte i delstatens mörkaste hålor utan i den betydligt liberalare staden Austin. Där har den populära biografen Alamo Drafthouse anordnat ett event där endast kvinnor är inbjudna på en specialvisning av ”Wonder woman”. Syftet är att hylla ”girl power” och biografen påpekar att just den kvällen ska även personalen bara bestå av kvinnor.

Helen Slater som Supergirl 1984. Foto: Warner
Helen Slater som Supergirl 1984. Foto: Warner

Det här är inga konstigheter. ”Wonder woman” är den första högprofilerade superhjältefilmen med en kvinna i huvudrollen på evigheter och förhandssnacket är positivt. Det behövs sannerligen. Dels för att ”Supergirl” (1984) blev en så stor flopp, både sågad och övergiven av biopubliken. Dels för att DC Comics har haft otur med sina superhjältefilmatiseringar de senaste åren.

Visst har de spelat in pengar, men filmer som ”Man of steel”, ”Batman v Superman” och ”Suicide squad” har sågats av kritikerna och inte alls fått den beundrade status som Marvelfilmerna åtnjuter. DC behöver en hit, något som både publik och kritiker gillar, och allt hopp symboliseras just nu av ”Wonder woman”. Visserligen kommer ”Justice league” senare i år… men det finns inget där som tyder på att den skulle skilja sig åt särskilt mycket från Zack Snyders tidigare filmer.

”Wonder woman” står ut. Den är regisserad av en kvinna med meriter, Patty Jenkins, som gjorde den Oscarbelönade ”Monster” (2003). Men det här med feminism är svårt för många serietidningsläsande män. När Alamo Drafthouse postade sitt event på Facebook kom de sura reaktionerna snabbt. Det hojtades om diskriminering och att biografen i så fall borde anordna visningar av superhjältefilmer med, av och för män.

Ni vet, för jämställdhetens skull.

Det är oerhört komiskt att killar som vanligtvis inte skulle bry sig ett smack om kvinnors, bögars eller minoriteters rättigheter, som svänger sig med begrepp som ”feminazis”, plötsligt känner sig överkörda, diskriminerade och mobbade av att en biograf anordnar en visning för girls only. Män som plötsligt väljer DET HÄR som lämpligaste eventet för en strid om diskriminering och jämlikhet. Inte trovärdigt, y’all, som de säger i Texas.

Men biografen försvarade sig på ett elegant sätt. De bemötte kritiken med humor och påpekade bland annat att ville man ha visningar bara för män skulle man ha varit där när de visade ”Entourage”, till exempel… Och även många män i kommentarsfältet på Facebooksidan hade dräpande svar till de nyvakna diskrimineringskämparna. Som den här:

Screen Shot 2017-05-28 at 16.25.46

Det där är de förmögna, vita gubbarna som Donald Trump plockat ut att leda USA. Förödande för ett land fullproppat av kvinnor och personer som inte är vita och inte tillhör de översta procenten i inkomstligan.

Det har varit mycket sådant här trams på sistone. Män som gråter över att deras barndom har förstörts för att kvinnor får spela Ghostbusters. Män som får ont i magen av att en svart kvinna har huvudrollen i nya ”Star trek”-serien, trots att bokstavligen hela syftet med ”Star trek” sedan 60-talet är att motverka rasism.

Varför envisas de här männen med att få oss att skämmas för deras skull?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB