Startsida / Inlägg

”Pirates”-skutan har seglat klart nu

av Stefan Hedmark
Rate

Pirates of the Caribbean: Salazar’s revenge

Regi Joachim Rønning och Espen Sandberg, med Johnny Depp, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, Geoffrey Rush, Orlando Bloom.

ÄVENTYR. Förra fredagen väcktes ett rymdmonster till liv. Nu är det dags att dra fram spökpiraterna. Det är sex år sedan vi såg kapten Jack Sparrow (Johnny Depp) sist och den här femte filmen börjar lovande, med mycket fantasi och bra fart.

Sparrow har varit efterlyst länge, men dyker plötsligt upp igen under ett spektakulärt kassaskåpsrån. Han får snart annat att tänka på då han möter Henry Turner (Brenton Thwaites) som hela sitt liv har letat efter något som bryter förbannelsen över hans far Will (Orlando Bloom). Tillsammans försöker de hitta Poseidons mytomspunna treudd – samt undvika spökkaptenen Salazar (Javier Bardem) som vill ha hämnd.

Javier Bardem. Foto: Disney
Javier Bardem. Foto: Disney

När Bardem gör entré som den vandrande vålnaden Salazar, komplett med en spökbesättning där alla verkar sakna kroppsdelar här och där, blir vi nyfikna. Att han är skräckinjagande beror förstås till stor del på Bardem själv, men Salazar är även ”förstärkt” med en snygg blandning av makeup och visuella effekter som får hans kolsvarta hårtestar att ständigt röra sig suggestivt runt det likbleka, härjade huvudet.

Paul McCartney följer i Keith Richards fotspår från tidigare filmer i serien och dyker upp i någon minut, rejält utspökad. Kul – liksom att se så många av originalskådespelarna. Jag gillar ambitionen att ge alla figurer vi har följt sedan första filmen ett vettigt avslut. Om det här nu är sista filmen…

Här finns flera spektakulära scener, inte minst den nära slutet där Jack och hela gänget ska räddas ur havet med hjälp av en enorm ankarkedja. Smått svindlande.

Men för att vara det kortaste kapitlet i serien blir det ändå segt under stora delar. Mängden rollfigurer och deras olika agendor bidrar även till en rörig känsla. De norska regissörerna är vana vid vattenburna epos efter att ha gjort ”Kon-Tiki” 2012, men de sätter inte någon personlig prägel på den här filmen. I stället känns det bara som ännu en dag på piratavdelningen i Disneyfabriken.

Johnny Depp. Foto: Disney
Johnny Depp. Foto: Disney

Man anar även känslan av att Depp mest behövde dryga ut hushållskassan med ett antal miljoner. Hans tokroliga minspel har tappat fräschör efter fyra piratfilmer. Och ”Alice i underlandet”. Och ”Mortdecai”…

Tanken var uppenbarligen att bara olja Svarta pärlan och köra som vanligt. Men den här skutan har seglat klart nu.

Filmen har svensk biopremiär i morgon.

SE I STÄLLET: Ärligt talat? Det finns så få bra moderna piratfilmer att ”Mupparna på skattkammarön” (1996) är att rekommendera i jämförelse.

VISSTE DU ATT: filmen har undertiteln ”Salazar’s revenge” i Europa? Men i USA heter filmen ”Pirates of the Caribbean: Dead men tell no tales”.

JUST NU: ser vi fram emot Depps nästa projekt där han tar en välbehövlig paus från clownrollerna och istället spelar en polis i thrillern ”Labyrinth”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB