Startsida / Inlägg

Skruvad Pitt står i vägen för War machine

av Stefan Hedmark
Rate

War machine

Regi David Michôd, med Brad Pitt, Scoot McNairy, Topher Grace, Meg Tilly, Griffin Dunne, Ben Kingsley, Tilda Swinton.

KRIGSDRAMA. Adam Sandler må pumpa ut misslyckade komedier direkt till Netflix, men streamingjätten siktar även på högre kvalitet. I dag är det premiär för Brad Pitts nya film, ett satiriskt drama om kriget i Afghanistan.

Pitt spelar Glen MacMahon, fyrstjärnig amerikansk general som just har avslutat en vända i Irak där han var ansvarig för att en av de värsta terroristerna dödades. Obama-administrationen tänker att McMahon behövs för att få ordning på kriget i Afghanistan och skickar dit honom. Väl där inser McMahon att soldaternas motivation suger nästan lika mycket som presidentens (spelad av Ben Kingsley i en liten men färgstark roll som den verklige Hamid Karzai).

Han börjar kämpa för att vända läget i Afghanistan, men den frispråkige generalens tunga försätter honom i trubbel när en Rolling Stone-reporter (Scoot McNairy) dyker upp för att skriva en artikel om honom…

Foto: Netflix
Foto: Netflix
Stanley McChrystal.
Stanley McChrystal.

Pitts rollfigur är inspirerad av den verklige generalen Stanley McChrystal som avskedades av Obama 2010 efter en artikel i Rolling Stone där generalen uttryckte sig nedsättande om bland andra vicepresident Biden. Regissören (som även skrev manuset) valde att göra huvudkaraktären fiktiv, förmodligen eftersom det är lättare att ta ut svängarna med satiren då. Inte för att filmen blir helgalen, men det tokigaste är just Pitts insats. Han låter som att han har käkat sågblad en vecka före inspelningarna och han gör generalen på gränsen till att det blir ren karikatyr.

Filmen blir allvarligare efter ett tag och anstränger sig för att hamra hem budskapet om hur hopplösa USA:s militära äventyr i länder som Irak och Afghanistan är. Det är ju knappast nyheter, men engagerande blir det ändå. Vad som står i vägen för att ”War machine” ska bli en större upplevelse är Pitt själv. Det är svårt att få något grepp om en så uppenbart skruvad figur.

Fin birollslista, med Meg Tilly som generalens fru, lojal trots att hon praktiskt taget aldrig ser honom. Tilda Swinton spelar tysk journalist i en scen… men vilken storstjärna som dundrar in i slutscenen får bli en överraskning.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB