Startsida / Inlägg

Stark såpa om nationalistisk galenskap

av Stefan Hedmark
Rate

The promise

Regi Terry George, med Oscar Isaac, Charlotte Le Bon, Christian Bale.

DRAMA. Storslagen, gammaldags filmsåpa – med ett bultande hjärta för ett förtryckt folk. Men också en film som lär irritera turkiska nationalister och Erdogan-anhängare.

Samtidigt som det Osmanska riket och det nuvarande Turkiet är på väg att gå in i Första världskriget på Tysklands sida 1914 blir en armenisk läkarstudent (Oscar Isaac) förtjust i den vackra Ana (Charlotte Le Bon), vars pojkvän är en idealistisk, amerikansk journalist (Christian Bale). Det dröjer inte länge förrän de dras in i blodiga, omvälvande händelser och läkarstudenten hamnar som fånge i ett brutalt arbetsläger…

Det mesta av den här filmens kostnader betalades av den stenrike, numera döde, Hollywoodmogulen Kirk Kerkorian som var av armeniskt ursprung. Han drömde länge om att göra en film som skildrar det armeniska folkmordet 1915-1917. Till sist blev drömmen verklighet, med en man i registolen som har ett starkt patos. Terry George har tidigare skildrat både folkmordet i Rwanda (”Hotel Rwanda” (2004)) och den nordirländska konflikten (han skrev klassikern ”I faderns namn” (1993)).

the promise

”The promise” lyfter ett ämne som är angeläget, inte minst eftersom Turkiet fortfarande vägrar erkänna folkmordet. Galenskapen i extrem nationalism illustreras på ett övertygande sätt. Det är lätt att dra paralleller till hur judarna behandlades i Nazityskland och vad konsekvenserna kan bli av den nutida nationalism som högerextrema partier förespråkar.

Filmen är stark och driven, storslaget iscensatt, om än med skönhetsfläckar – triangeldramat förför oss inte fullt ut och närapå alla turkar är onda stereotyper.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB