Startsida / Inlägg

101-åriga filmstjärnan vann över sin syster

av Stefan Hedmark
Foto: AP
Foto: AP

Nyheten om att Olivia de Havilland, som fyller 101 i juli, dubbats av drottning Elizabeth II kom den 16 juni. Hon kan nu titulera sig ”dame”.

Olivia de Havilland i "Borta med vinden". Foto: MGM
Olivia de Havilland i ”Borta med vinden”. Foto: MGM

de Havilland belönas för sin gärning inom filmen. Bland hennes klassiker märks ”Robin Hoods äventyr” (1938), ”Borta med vinden” (1939), ”Kärlek som aldrig dör” (1946) och ”Arvtagerskan” (1949). Hon parades ofta ihop med glamorösa motspelare i romantiska roller, men fick större utmaningar under 40-talet.

Den frostiga relationen med lillasyster Joan Fontaine är flitigt omskriven sedan många decennier tillbaka. Även Fontaine blev stor stjärna i Hollywood, men systrarna stod inte särskilt nära varandra. De uppfostrades av en dominerande mor som ska ha favoriserat Olivia. När Joan också ville bli skådespelare ska modern ha förbjudit henne att använda sitt efternamn.

Joan Fontaine 1942.
Joan Fontaine 1942.

Kanske var hatet mellan Joan och Olivia överdrivet, åtminstone på det sätt som skvallerpressen skildrade det. Sanningen ligger närmare att systrarna kom bra överens under många år, men hade lätt för att låta små konflikter komma emellan dem. Rivaliteten från barndomen låg alltid och pyrde. Det hjälpte inte heller att Joan vann en Oscar för Hitchcocks ”Illdåd planeras?” 1942 – samma år som båda stjärnorna var nominerade i samma kategori, Bästa kvinnliga huvudroll.

Konflikten ska ha nått sin kokpunkt så sent som 1975 då systrarna hamnade i storbråk över vilken cancerbehandling som var bäst för deras mor. När hon till sist dog fick inte Joan veta det förrän två veckor senare. Hon var på turné med en pjäs och Olivia hade bara skickat ett telegram. Det var i alla fall Joans sida av saken, Olivia såg det på ett annat sätt. Systrarna slutade prata med varandra efter det.

I en intervju med Hollywood Reporter 1978 satte Joan ord på rivaliteten: ”Jag gifte mig först, vann en Oscar innan Olivia gjorde det, och om jag dör först kommer hon utan tvekan att bli vansinnig över det också”.

Joan dog 2013. Först igen.

Men förra veckan fick äntligen Olivia vara först med något – att få kalla sig ”dame”. Där kommer aldrig Joan att klå henne.

Brittiska belöningar

* Drottning Elizabeth II dubbar brittiska medborgare som har gjort sig förtjänta inom sina ämnesområden. Män kan därefter använda hederstiteln ”sir”, kvinnor ”dame”. Den moderna dubbningen innebär inte att personen får ett adelskap.

* Utnämningarna sker två gånger om året, vid nyår och i juni.

* Förutom de Havilland dubbades nu även skådespelarkollegorna Billy Connolly, Julie Walters och June Whitfield (mest känd som Edinas mamma i tv-klassikern ”Helt hysteriskt”).

* Belöningssystemet är inte okontroversiellt. Albert Finney tackade nej till att dubbas 2000 och har kallat det ”snobberi”. Andra framstående personer som har sagt nej tack till drottningen inkluderar Danny Boyle, David Bowie, Vanessa Redgrave, Peter O’Toole, Stephen Hawking samt författarna Doris Lessing, Harold Pinter, Rudyard Kipling och E M Forster.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB