Startsida / Inlägg

Transformers mixas med kung Arthur

av Jens Peterson
Left to right: Hot Rod and Laura Haddock as Viviane Wembly in TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT, from Paramount Pictures.
Laura Haddock slåss framför brittiskt slott som slår alla specialeffekter. Foto: UIP
Rate

Transformers: The last knight

Regi Michael Bay, med Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Laura Haddock, Josh Duhamel och Stanley Tucci.

ACTIONKOMEDI Den siste riddaren? Ja, det här är en ny variant av historien om kung Arthur, riddarna kring runda bordet och trollkarlen Merlin. Det börjar i medeltidens Britannia där Arthur och hans lilla styrka slåss mot en mycket större hord anfallande saxare. Kan suputen Merlins magi rädda dem? Merlin har kontakt med Transformers som bor i en grotta och som är hyggliga nog att omvandla sig till en drake och rädda Arthur och England år 486.
Den femte filmen om Transformers är lite annorlunda mot de tidigare. Dels försöker den vara mer komedi, dels väver den ihop de vanliga digitala robotslagsmålen med den gamla legenden om svärdet i stenen, riddarna och drakar. Det låter stolligt, men det är mer underhållande att se historiska sagor komma till liv än att se bilar som slåss på skrotupplag.
Transformersfilmerna bygger på en leksak, bilar som kan vridas omkring tills de ser ut som en robot. Och sedan skruvas tillbaks till fordon. De kan vara sportbilar eller långtradare eller flygande föremål eller dinosaurier. Filmen har massvis med transformers, små och stora. En pratar med fransk brytning.
De har kommit i fantastiskt stort antal till jorden från sin förstörda hemplanet Cybertron. Det finns goda och onda, men när den här filmen startar har mänskligheten bestämt att alla transformers är farliga och ska jagas. Det finns dock personer som vet hur hjältemodiga en del av robotarna är, bland annat Cade Yeager (Mark Wahlberg) från film nummer 4, som gömmer och räddar transformers. Han jagas därför av Myndigheterna.
Han är en tjusig kille och manuset kräver en matchande kvinnlig motspelare. Viviane Wembley (Laura Haddock) är en historieprofessor i Oxford som först förklarar för sina elever att kung Arthur och Merlin är en påhittad saga. Hon är också duktig på hästpolo och ogift, vilket noga påpekas av alla i hennes omgivning.
Anthony Hopkins spelar en adelsman som vet mest om Merlin, transformers och hemligheter. Tillsammans ska de rädda världen mot ett nytt hot när ondskan från Cybertron försöker utplåna jorden.
En stor del av filmen utspelas i England. Pedagogiskt illustrerat med Dovers vita klippor, Big Ben, Tower bridge och Stonehenge. En ny robot får röst av Jim ”butler Carson” Carter, vilket ger hemtrevlig ”Downtown Abbey”-känsla åt humorn.
2 och 1/2 timme är för långt, men filmen rör sig snabbt från plats till plats. Trots all fantasy och alla dyra effekter: Mest minnesvärda bilderna är på riktiga slotten Alnwick och Bamburgh castle. Äkta historisk tyngd som överskuggar alla snacksaliga robotar.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB