Startsida / Inlägg

Möhippan från helvetet och grov humor i ”Rough night”

av Karolina Fjellborg
rough-night

 

Rate

Rough night

 

Komedi

 

Av Lucia Aniello, med bl a Scarlett Johansson, Zoë Kravitz, Kate McKinnon, Jillian Bell och Ilana Glazer.

 

 

Tänk en blandning av ”Baksmällan”, ”Bridesmaids” och ”Very bad things”, med en nypa ”Länge leve Bernie” på toppen, så har du den här svarta komedin om en kokainstinn möhippa som går dödligt fel.

 
Jess (Scarlett Johansson) är mitt uppe i en politisk kampanj och vill hellre vara hemma med sin blivande make än åka på sin egen möhippa i Miami. Men den intensiva Alice (Jillian Bell) – Jess rumskompis från college och självutnämnda allra bästa vän i hela världen – verkar leva för resan, så att säga nej är inte ett alternativ.
Med på trippen är ytterligare två gamla vänner från college; Frankie (Ilana Glazer) och Blair (Zoë Kravitz), som har ett romantiskt förflutet. Och till den svartsjuka Alice förtret har Jess även bjudit in sin excentriska australiensiska kompis Pippa (spelad av fantastiskt roliga ”Saturday night live”-stjärnan Kate McKinnon – som stjäl showen med sin löjliga accent så fort hon dyker upp, och sedan inte släpper den för en sekund).

 
Tjejerna går ut hårt med festandet ute på stan, men när de kommer tillbaka till huset de har lånat blir det slut på det roliga – då en av dem råkar döda en avklädd man.
I panik gör de precis allt man inte ska göra i en sådan situation, medan Jess fästman Peter (Paul W. Downs) efter ett missförstånd ger sig ut på en hysterisk bilresa i vuxenblöja (det finns en förklaring) för att rädda sitt stundande giftermål.
Med på ett hörn finns också ett par sexgalna grannar (Demi Moore och Ty Burrell).

”Broad city”-medarbetaren Lucia Aniellos långfilmsdebut är inte riktigt lika bra som vare sig ”Baksmällan” eller ”Bridesmaids”, men har verkligen sina förtjänster, och påminner en om två saker; det görs alldeles för få kvinnodrivna komedier, och för få komedier görs av kvinnor.

Casten är på lysande humör, och Johanssons dramatiska ådra står i fin kontrast till Bells och McKinnons komiska talanger. Könsroller vänds på fiffiga sätt (när Jess och hennes kompisar festar vilt på Miamis klubbar sitter Peter och hans vänner hemma och ägnar sig åt tidernas torraste vinprovning). Och ”Rough night” är också en sympatisk, sanningssägande skildring av kvinnlig vänskap och tidens oundvikliga inverkan på den.

Alla skämt landar inte som de ska, och visst är det mycket som känns bekant. Men är det roligt du vill ha på bio kan du göra betydligt sämre val än det här.

 

 

 

 

Se det här också:

Mer lyckad humor får du i Paolo Genoveses italienska ”Vad döljer du för mig?”, om en mobillek som spårar ur under en parmiddag.

 

Visste du att…

… Scarlett Johansson gjorde sin filmdebut som nioåring, i Rob Reiners ”North”?

 

Just nu…

… är ännu en kvinnlig resekomedi på gång. Den 28 juni är det premiär för ”Tjejresan” med Amy Schumer och Goldie Hawn.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB