Startsida / Inlägg

Ber om ursäkt för sin Batman-kalkon

av Stefan Hedmark
batman robin
”Batman & Robin”. Foto: Warner

Det är en modern kalkon, en storbudgetsatsning som gick åt helvete. ”Batman & Robin” (1997) hånas idag som ett exempel på hur filmserien spårade ur på 90-talet, särskilt jämfört med Christopher Nolans trilogi. Batman-kostymen, som hade märkligt tydliga bröstvårtor, blev utskrattad. Det blev även Arnold Schwarzenegger som superskurken Mr Freeze.

George Clooney, som spelade Batman, har redan bett om ursäkt för filmen under ett besök hos talkshowvärden Graham Norton 2015. Nu är det dags för regissören Joel Schumacher att också säga förlåt. Det gör han i en intervju i Vice:

– Jag vill be om ursäkt till varje fan som blev besviken, för jag tycker att jag är skyldig dem det.

Schumacher. Foto: AP
Schumacher. Foto: AP

Schumacher förklarar i intervjun att Warner förväntade sig att han skulle göra filmen eftersom ”Batman forever” (1995) gick bra. Regissören, som vanligtvis inte gillar att göra uppföljare, erkänner nu att han drabbades av högmod. Det var särskilt den hyllade thrillern ”Juryn – a time to kill” (1996), Matthew McConaugheys genombrott, som fick honom att tro att han kunde göra vad som helst.

Efter att han var klar med ”Batman & Robin” möttes han av stenhård kritik.

– Det var som att jag var ett kräk. Som om jag hade mördat en bebis.

Schumacher tar dock fullt ansvar för allt som gick fel i filmen.

– Det som får mig att må verkligen dåligt är filmteamet. Vi vet alla hur fantastiska filmteamen är. Specialeffekterna, stuntmännen, alla sliter hårt, precis som skådespelarna. Alla jobbade jättehårt under långa timmar. Så det kändes som att deras arbete inte fick den uppskattning det förtjänade.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB