Startsida / Inlägg

Satir, sci-fi och skräck med Okja

av Jens Peterson
30okja

Tilda Swinton försöker styra Mija (An Seo Hyun) och ta hennes supergris.

Rate

Okja

Regi Bong Joon Ho, med An Seo Hyun, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Byun Heebong, Shirley Henderson.

DRAMA
På ett avlägset berg i Sydkorea tar flickan Mija hand om jättedjuret Okja. En supergris som genetiskt experimenterats fram av mäktiga amerikanska företaget Mirando. Det finns många artificiella skapade varelser som Okja. De ska bli framtidens mat.
Mirando har utlyst en tävling i New York där en av supergrisarna ska utses till vinnare. Störst och fetast, efter tio års gödning i olika länder. Populäre tv-personligheten Johnny Wilcox (Jake Gyllenhaal) som gör naturprogram ger ansikte till tävlingen och besöker de olika jättesvinen som fötts upp av lokala bönder i många länder. Men Mija vill inte skiljas från sin lekkamrat Okja. Och till Sydkorea kommer en militant grupp djurrättsaktivister som vill befria Okja.
Tv-personligheten Wilcox är en hycklare och obehagliga företaget Mirando styrs av en skoningslös kvinna (Tilda Swinton) som planerar att ge sitt ökända bolag en bättre image. Supergrisarna har forskats fram för att vara mer miljövänliga, framställa mindre avföring och smaka extra gott. Vi förstår snart att allt är ruttet i den här matbranschen. Den genmodifierade maten framstår inte särskilt aptitretande i filmen.
Som innehåller mycket.
Den är en satirisk komedi, men också en vacker naturskildring med svindlande bilder från Sydkoreas bergslandskap och senare i Seoul och New York. Fotografen Darius Khondji har jobbat mycket med Michael Haneke och Woody Allen. Okja och de andra supergrisarna är digitalt skapade, skickligt gjorda av samma filmtekniker som gav liv åt djur i ”Berättelsen om Pi”.
Filmen går bitvis över till en skräckskildring av hur djur behandlas och hur mat framställs. Den blandar genrer på samma vis som regissörens tidigare ”The host” och ”Snowpiercer”, men med nya infallsvinklar.
Här finns stridbara människor av olika sort. Tilda Swintons företagsledare har manövrerat ut sin syster som väntar i kulisserna. Paul Danos rollfigur Jay leder Animal liberation front som kämpar för djurs rättigheter och har strikta interna regler för vad man får göra. Ideologiska gräl som för tankarna till Monty Python.
Genmanipulerade slaktdjur som Okja är en fantasi, och på det viset är filmen en sorts sceince fiction. Men i en framtid som känns nu. Mångbottnat och genreöverskridande, som de flesta bra filmer. Och i centrum en flicka i de yngre tonåren som slåss för att få behålla sitt husdjur och vän.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB