Startsida / Inlägg

Catherine Deneuve bländar som döende livsnjutare i ”Barnmorskan”

av Karolina Fjellborg
sage-femme-1-e2888fphoto-michaacc82l-crotto-1024x643

 

Rate

Barnmorskan
DRAMA

 

Av Martin Provost, med bl a Catherine Deneuve, Catherine Frot, Olivier Gourmet och Quentin Dolmaire.

Två av fransk films stora glänser ikapp i Martin Provosts ”Barnmorskan”. En fin och berörande film med humor, om familj, tidens gång och vatten under broarna, där två kvinnor med totalt motsatta personligheter men ett gemensamt förflutet kommer in i varandras liv igen efter lång tid.
Catherine Frot, som mest är känd för sina komiska roller, är suverän i den mer tillknäppta rollen som Claire Breton. En ensamstående barnmorska och fyrkantig renlevnadsmänniska med en vuxen son.
Men det är den 73-åriga legendaren Catherine Deneuve som stjäl showen som Béatrice Sobolevski. En vårdslös livsnjutare i leopardmönstrat och tunga smycken, som dricker, spelar, röker och alltid beställer det onyttigaste på menyn. Nu dundrar hon, döende, in i Claires liv igen, efter att för 30 år sedan ha ödelagt hennes liv genom att krossa hennes pappas hjärta.
”Barnmorskan” följer en förutsägbar rutt, och tappar fart så fort Deneuve inte syns i bild. Ett sidospår om hur stela Claire stegvis mjuknar inför en nästan provocerande munter lastbilschaufför (Olivier Gourmet) bjuder till exempel inte på några större överraskningar.
Men stjärnorna överträffar manuset – och scenerna där det är Catherine mot Catherine sprakar.
Och det räcker för att göra filmen definitivt sevärd.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB