Startsida / Inlägg

Tråkig för vuxna, bättre för barn

av Emma Gray Munthe
11oskars Rate

Oskars Amerika

Regi Torfinn Eversen, med Jørgen Langhelle, Marie Blokhus, Odin Eikre, Torstein Bjørklund.
FAMILJ
Det börjar i ett pinat vilda västern-landskap. En pojke i cowboyutstyrsel på en häst. En kvinna i vitt som rider förbi, bort, leende. Det är en dröm. Kvinnan är Oskars mamma, och i verkligheten dricker och festar hon för mycket medan Oskar tar hand om henne i stället för tvärtom – tills den dag det går för långt och hon inser att hon måste få hjälp. I stället för att säga att hon fått plats på ett behandlingshem ljuger hon och säger att hon ska till Amerika. Oskar får åka till sin tväre, elake morfar på landet i några sommarveckor, och givetvis vill han ta sig till Amerika. Där i byn i norra Norge blir han så småningom vän med en lätt förståndshandikappad man som har med sig sin ponny vart han än går.
”Oskars Amerika” tillhör den typ av barnfilm som nästan är en pina att se för en vuxen – illa spelad, förutsägbar, tråkig, för enkel och sentimental – men som trots allt kan vara fin att se med ett barn, genom ett barns ögon. Det finns saker att prata om efteråt med ett barn som förmodligen själv funderar på hur man är en bra person, och som förmodligen redan sett och funderat på att barn kan ha det väldigt olika hemma.
Åldersgränsen är sju år, men observera att den är på norska med svensk text.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB