Startsida / Inlägg

Första trailern för nya ”Death wish”

av Stefan Hedmark

Häromdagen kom första trailern för Bruce Willis senaste actionthriller, ”Death wish”, en nyinspelning av den klassiska filmen med Charles Bronson från 1974. Bara trailern i sig har redan väckt ont blod. Ta en titt:

Filmer som handlar om folk som tar lagen i egna händer och röjer upp bland slöddret i ett våldsamt samhälle möter alltid hård kritik. Första ”Death wish” kallades fascistisk och när Jodie Foster spelade en kvinnlig hämnare i ”The stranger inside” (2007) väcktes diskussionerna till liv igen.

death wish

Och nu är det alltså dags – igen. Nöjesbladet berättade igår om de hätska reaktioner som trailern för nya ”Death wish” möter i USA. Handlingen har flyttats från New York till Chicago, en stad med en förfärande mordstatistik. Filmen kallas ”tondöv” i och med att den skildrar en vit man som börjar göra upp med brottslingarna. Bland flera av de som har  kritiserat filmen i förväg märks en rädsla för att Willis rollfigur skulle kunna inspirera någon galen rasist i Chicago att beväpna sig och börja mörda icke-vita.

Jag kan förstå rädslan. Sedan Donald Trump valdes till president är det politiska klimatet i USA smått febrigt. Rasrelationerna är inte på topp – Trumps kampanj väckte liv i extremhögern och det har kommit rapporter om ökade brott mot minoriteter.

Trailern till ”Death wish” kommer samtidigt som en liknande debatt förs. David Benioff och D B Weiss, männen bakom ”Game of thrones”, planerar en ny spektakulär serie. Den ska heta ”Confederate” och skriva om historien – sydstaterna har då lämnat USA, bildat ett eget land och behållit slaveriet in i modern tid. I det här fallet finns det inte ens en trailer att uppröras över, men bara tanken är så explosiv att kritiken blev hård. I går rapporterade Vox att det finns aktivister som vill försöka få HBO att överge idén redan på det här stadiet.

En svår diskussion. Bara tanken på att politik ska få konstnärer att undvika vissa ämnen, idéer och samhällsskildringar är egentligen hemsk. I fallet ”Confederate” finns åtminstone en förhoppning om att någonting sevärt ska komma ur det, för det är skickliga personer inblandade. Men samtidigt: att två vita män gör en serie om nutida slaveri av afroamerikaner går väl inte till historien som den mest klockrena idén.

Charles Bronson i "Death wish – våldets fiende nr 1" (1974).
Charles Bronson i ”Death wish – våldets fiende nr 1” (1974).

I fallet ”Death wish” är inte förhoppningen stor att nyinspelningen ska bli givande. Trailern gör en inte nyfiken, mest illa till mods. Regissören Eli Roth har inte tidigare gjort sig känd i sina skräckfilmer för finkänslighet – hans ”Hostel” (2005) är en fördomsfull skopa tortyrporr. Undrar om Bruce Willis tänkte efter ordentligt innan han tackade ja till det här; tonen mot ”Death wish” lär bara bli hårdare…

Det är oklart när filmen (som har musik av svenske kompositören Ludwig Göransson) kommer till Sverige, men den har amerikansk biopremiär i november.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB