Startsida / Inlägg

Han fick oss att se blodet spruta – fast det inte gjorde det

av Stefan Hedmark

En av tidernas mest berömda skräckregissörer är död. Tobe Hooper blev 74 år. Det är tack vare honom som vi numera alltid förknippar ett trädgårdsredskap med ond, bråd död.

Han föddes i Austin, Texas och jobbade på 60-talet som lärare och dokumentärfilmsskapare. Hooper var nära 30 år när han en dag gick i en byggaffär och blev gruvligt trött på alla människor runt omkring honom. För Interview Magazine har han berättat att han råkade stå och titta på motorsågar när han började fantisera om att ta en av dem och ”kötta” sig igenom folkmassorna. Han bestämde sig till sist för att inte ställa till med en massaker utan i stället låta motorsågen bli den mest pikanta detaljen i en film om ungdomar som kör vilse på landsbygden.

Gunnar Hansen i den första "Motorsågsmassakern" (1974).
Gunnar Hansen i den första ”Motorsågsmassakern” (1974).

När ”Motorsågsmassakern” hade premiär 1974 blev det en skräcksensation. Figuren Leatherface, som bar en mask av människohud och svingade en motorsåg runt omkring sig, har blivit en ikon i stil med Jason i ”Fredagen den 13:e” och Freddy Krueger i ”Terror på Elm Street”. Han var löst baserad på den verklige seriemördaren Ed Gein som även inspirerade till Norman Bates i ”Psycho” (1960) och Buffalo Bill i ”När lammen tystnar” (1991).

The_Texas_Chain_Saw_Massacre_(1974)_theatrical_posterHooper använde en verklig motorsåg under inspelningen, men efter flera riskfyllda scener bestämde han sig för att plocka bort kedjan. Det gick fortfarande att köra motorsågen så att det såg ut som att den var komplett. I de scener där man behövde visa kedjan tydligare stoppade man tillbaka den. Enligt Interview Magazine tog det flera timmar varje gång att ta bort kedjan och stoppa tillbaka den.

”Motorsågsmassakern” totalförbjöds i Sverige och flera andra länder och skapade debatt kring filmvåld. 1980 visades ett ökänt avsnitt av debattprogrammet ”Studio S” i SVT där ”Motorsågsmassakern” okunnigt nog togs upp som ett skadligt bevis på hur ungdomen förstörs av videovåld.

Ett bevis på hur skicklig Tobe Hooper kunde vara. Filmen gav intryck av att vara väldigt blodig och våldsam, men i själva verket får vi inte se mycket alls. I stället chockerade Hooper publiken med snabba klipp och obehagliga mask- och ljudeffekter. Skådespelarnas hängivna insatser och den ruggiga handlingen gjorde att vi tolkade det som att vi såg blodet spruta.

poltergeist

Tobe Hooper fick aldrig en lika stor hit igen – med undantag för ”Poltergeist” (1982). Spökfilmen blev en enorm framgång, men det fanns ett envist rykte om att det i själva verket var producenten Steven Spielberg som regisserade. När man ser filmen är det lätt att tänka att det stämmer, eftersom så mycket i ”Poltergeist” går i Spielbergs stil. Ryktet fick ny fart tidigare i år då John Leonetti, numera själv skräckregissör (han gjorde första ”Annabelle”), bekräftade det.

Han jobbade som kameraassistent under ”Poltergeist”. I en poddintervju berättar Leonetti om hur det såg ut bakom kameran:

Det var en mycket intensiv, rolig, mycket teknisk film att jobba med. Mycket som hände i den. Och ärligt talat… Steven Spielberg regisserade den filmen. Utan tvekan. Jag älskar Tobe Hooper. Hooper var så trevlig och glad över att vara där. Han bidrog även kreativt. Steven låg bakom filmen och den var hans att regissera. Men man var rädd för att det skulle bli en regissörsstrejk så han tog på sig rollen utåt som ”producent”. Men han fortsatte att regissera och Tobe tyckte att det var helt okej. Ibland lämnade Spielberg inspelningen och lät Tobe göra grejer, bara för sakens skull. Men Steven regisserade.

Det låter lite nedsättande. Men många filmskapare har uttryckt beundran för vad Hooper åstadkom med lågbudgetsatsningen ”Motorsågsmassakern” – hans stil har påverkat dem. Hooper gjorde även Stephen King-filmatiseringen ”Salem’s lot” för amerikansk tv 1979 och han har definitivt sina fans. Tidigare i år listade sajten Comingsoon sju filmer av Hooper som de tycker är kriminellt underskattade.

På Twitter var ”Baby driver”-regissören Edgar Wright en av de regissörer som hyllar Hooper:

Och Tobe Hoopers ande lever vidare på bio senare i år. Då kommer skräckisen ”Leatherface”, ännu en film i ”Motorsågsmassakern”-serien.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB