Startsida / Inlägg

Kommunistkomedi kan vara årets roligaste film

av Stefan Hedmark
deathofstalin

Visserligen var det väl många som tänkte ”äntligen” när Josef Stalin dog 1953. Men är det verkligen rätta ämnet för en komedi? Jajamän! Det visar trailern för brittiska ”The death of Stalin”. Ta en titt:

Den som har sett succéserien ”Veep” på HBO Nordic, eller filmkomedin ”In the loop”, eller rent av den kultiga komediserien ”The thick of it” (som i Sverige fick heta ”Trist, herr minister”), känner igen sig här. ”The death of Stalin” är regisserad av Armando Iannucci, som är geniet bakom tidigare nämnda skrattsuccéer.

Han jobbar ju lite som så att man ska sätta skrattet i halsen. Politiskt korrekt är det aldrig. Alla rollfigurer svär hela tiden och är både samvetslösa och korkade på samma gång. De försöker skapa (eller trassla sig ur) politiska intriger, men är usla på det och försätter sig i skiten. ”The death of Stalin” går ut på samma sak som de tidigare serierna och ”In the loop”, fast det är en dramatiskt annorlunda tid och plats.

death of stalin

Filmen handlar om maktkampen bakom kulisserna i Moskva efter Stalins död. Alla skådespelarna gör parodier på verkliga personer, inklusive Nikita Chrusjtjov som blev den som ersatte Stalin till sist i verkligheten. Han spelas av Steve Buscemi och rollistan är fylld av andra äss, som ”Transparent”-stjärnan Jeffrey Tambor, Monty Python-stjärnan Michael Palin och Jason Isaacs.

Sällan har kommunister varit så här roliga. Det här är lätt den komedi jag ser fram emot mest i höst. Men det gäller att ha mage för Iannuccis smarta, genomelaka och syradoppade humor.

”The death of Stalin” har brittisk biopremiär i oktober, men det är oklart hur och när den kommer till Sverige.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB