Startsida / Inlägg

Fascinerande historia om Ronnie Peterson och livet bakom kulisserna i Formel 1-cirkusen

av Jan-Olov Andersson
Ronnie_LennartJonasson

Rate
Superswede – En film om Ronnie Peterson

Regi Henrik Jansson-Schweizer, med Ronnie Peterson, Barbro Peterson, Niki Lauda, Mario Andretti, Emerson Fittipaldi, Nina Kennedy.
DOKUMENTÄR
För nästan 40 år sedan omkom Ronnie Peterson (1944-1978) sedan han kraschat med sin Formel 1-bil på Monzabanan i Italien.
Ett tragiskt slut för en racerförare som var en av de allra bästa under hela 1970-talet. Han gjorde 123 Grand Prix-lopp i den mest livsfarliga motorsporten. Vann tio lopp. Blev tvåa i förarmästerskapet 1971 och (postumt) 1978.
Trots ett alltid svagt intresse för Formel 1, sugs jag omedelbart in i den fascinerande historien.
Dels för att jag är tillräckligt gammal för att ha upplevt Ronnie Petersons storhetstid. Framgångarna i Formel 1-cirkusen när den var som allra mest glamorös och omsusad.
Dels för att filmen till största delen är väldigt skickligt berättad. Från den enkla uppväxten i Örebro och de första tävlingarna med bilar byggda av Ronnies pappa, till genombrottet och världsberömmelsen. Massor av härligt arkivmaterial, mycket privatfilmer, som när Ronnie Peterson med familj är hemma hos Beatles-gitarristen George Harrison (1943-2001), som var stor Formel 1-entusiast. Nya intervjuer med legendariska förare från den tiden som Niki Lauda, Mario Andretti, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi med flera. Inte minst ger filmen en närgången och intressant skildring av Formel 1 på den tiden. Spelet bakom kulisserna. Vänskapen mellan förarna, fruar och flickvänner.
Och så den fina kärlekshistorien mellan Ronnie och hustrun Barbro (1947-1987). Det finns oväntat mycket gamla arkivfilmer med henne också.
Dottern Nina, 41, ramar in filmen. Men hennes medverkan hade kunnat förvaltats bättre, då regissören Henrik Jansson-Schweizer knappt gör något av den, förutom ett känslomässigt besök på Monzabanan.
Många kommer att lämna filmen fascinerade av hela historien i sig, men som frågetecken kring vad som hände med Nina, då även mamma Barbro gick bort när hon bara var ett barn.
Och det är inte så att det inte hade funnits plats för det i filmen (som bara är 1.28 lång) eller att Nina inte har velat prata om det i intervjuer. Man ska inte behöva gå hem och googla hur och med vilka vuxna personer Nina sedan växte upp, de medverkar ju till och med i filmen.

 

SE OCKSÅ: ”Rush” (2013) på dvd. Ron Howards spelfilm skildrar rivaliteten mellan Formel 1-förarna James Hunt (Chris Hemsworth) och Niki Lauda (Daniel Brühl) under 1976 års säsong.

 

VISSTE DU ATT… filmens regissör Henrik Jansson-Schweizer skapade SVT-serien ”Tjockare än vatten” med Björn Bengtsson?

 

JUST NU… är Marcus Ericsson enda svensk i Formel 1-cirkusen. Men han har aldrig kommit bättre än 11:a i något lopp.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB