Startsida / Inlägg

Luc Bessons svindyra sci fi-film är en episkt rörig rymdsaga

av Jan-Olov Andersson
valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets-HD

Rate
Valerian and the city of a thousand planets

Regi Luc Besson, med Dane DeHaan, Cara Delevingne, Rihanna, Ethan Hawke, John Goodman, Clive Owen, Rutger Hauer.
sci fi
Det var en gång en liten grabb som växte upp i den grekiska övärlden. När han lärde sig läsa, blev han besatt av Jean-Claude Mézières och Pierre Christins ”Linda och Valentin”-böcker, tecknade sci fi-historier som utspelades i rymden, flera hundra år framåt.
När han i vuxen ålder hade bosatt sig i Paris och började göra filmer, blev han, trots att han var en arrogant skitstövel i sina möten med mediafolk, ändå uppskattad av filmskribenter för sina högst egensinniga och personliga filmer.
Under en period, främst under 1990-talet med ”Nikita”, ”Léon” och ”Det femte elementet”, blev Luc Besson även framgångsrik hos den breda biopubliken.
Medan hans egen karriär som regissör sedan har varit en berg-och-dalbana, har han blivit stenrik genom att hans bolag har producerat fungerande bruksaction.
Hela tiden fanns drömmen att göra film av ”Linda och Valentin”-böckerna. Han ”lånade”, med författarnas tillstånd, delar ur dem till ”Det femte elementet”. En film som inte förstods och fick kultrykte förrän långt efter premiären 1997.
Nu har han förverkligat drömmen.
Egentligen stal George Lucas tämligen friskt från Mézière/Christin till ”Stjärnornas krig”/”Star wars”, som sedan blivit stilbildande för hur alla rymdsagor ser ut. Så ett problem för Luc Besson är onekligen att han liksom blev sist på bollen. Det kvittar att hans förlaga var först, så mycket i hans rymdsaga känns stulet från andra filmhistorier som utspelas i framtiden och i rymden. Delvis intrigen, men framför allt filmens stil och specialeffekter. ”Avatar” spökar också i bakgrunden.
Filmens hjältar, de har de franska namnen Valérian och Laureline, är specialagenter som reser kors och tvärs genom rymden för att bekämpa ondskan ungefär 500 år framåt i tiden. Uppdrag efter uppdrag. Samtidigt finns det en slags erotisk laddning mellan dem.
Men medan det sprakar om Cara Delevingne i den kvinnliga huvudrollen, är Dane DeHaan (annars alltid bra) stentrist. Där han borde ha varit som en ung Han Solo, är han mer som Harrison Ford som åldrad träbock.
Men det är snyggt gjort. Inledningen är magnifik. Luc Besson har skapat en slags episkt rörig rymdsaga. Inte omöjligt att den blir kultförklarad om 20 år…

 

SE OCKSÅ: ”Atomic blonde”. Charlize Theron spelar en ännu mer färgstark hjältinna än Cara Delevingne.

 

VISSTE DU ATT… det med en budget på drygt 1,8 miljarder kronor, är alla tiders dyraste franskproducerade film?

 

JUST NU… är Dane DeHaan även bioaktuell som Alicia Vikanders älskare i ”Tulpanfeber”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB