Startsida / Inlägg

Tom Cruise som knarksmugglande pilot

av Jens Peterson
American Made (2017) Rate

American made

Regi Doug Liman, med Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright.
DRAMA Sann historia som bekräftar det gamla talesättet att verkligheten överträffar dikten.
Tom Cruise spelar en pilot som 1978 övertalas att smuggla vapen åt CIA. Han låter sig lika lätt övertalas av knarkhandlarna i Medellin, Colombia, att smuggla kokain åt dem på vägen tillbaka. Under första halvan av 1980-talet blir han vansinnigt rik genom att fortsätta smuggla åt den amerikanska regeringen. Som ser det som ett sätt att både hjälpa contras i Nicaragua och stoppa knarkhandlande karteller genom att infiltrera dem. Reaganregeringens skandal, ledd av Oliver North.
Det är en knasig berättelse, i grunden tragisk. Här skildras det som en komedi, där huvudpersonen själv berättar för sin videokamera vad som inträffar de här åren. Han är en småkriminell pilot på passagerarplan som lämnar jobbet för den CIA-finansierade verksamheten. När han grips tidigt krisar det först, men han får hjälp av CIA att fly med fru och barn till en småstad i Arkansas där han får ett flygfält och resurser för ny verksamhet. Hans knarksmugglande ger så ofantligt mycket kontanter att han knappt kan gömma dem, och han blir en populär välgörare i småstaden.
Tills myndigheter och andra börjar jaga.
Fascinerande historia, lekfullt berättad. Men en dokumentär hade kanske känts mer. Här finns en hurtig ytlighet som snabbt glider förbi.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB