Startsida / Inlägg

Bill Skarsgård hyllas – av gamle ”Pennywise”

av Stefan Hedmark
it-bill-skarsgard
Pennywise 2017.

Vi är bara drygt en vecka från att äntligen få se den nya filmatiseringen av Stephen Kings ”Det”. Filmen har pressvisats i USA och recensionerna är enligt Hollywood Reporters sammanfattning positiva, så vi håller tummarna.

bill
Bill Skarsgård. Foto: Björn Lindahl

En som ser fram emot den nya filmen är Tim Curry, 71, som spelade skräckclownen Pennywise i miniserien ”Det” 1990. Hans insats blev så ikonisk att Bill Skarsgård, 27, som spelar clownen i den nya filmen, var tvungen att förhålla sig till originalet på något sätt. Särskilt eftersom han i intervjuer har sagt att han har ”vuxit upp” med Currys tolkning av Kings clown. Han fick välja en ny väg, bort från Currys insats.

0-Pennywise
Pennywise 1990.

Nu berättar Tim Curry i en intervju med sajten Screen Geek hur han känner inför Skarsgårds tolkning. Hans kommentarer är baserade på vad han har sett i trailern men han gör tummen upp:

Jag gillar Skarsgård väldigt mycket, jag tycker att han är väldigt duktig. Det ska bli intressant att se vad för clownansikte han tänker använda, för det är inte alls uppenbart. Jag har sett trailern och man ser honom egentligen inte. Så det ska bli fascinerande. Han är mycket bra.

Det är inte helt uppenbart vad Curry menar här, men filmskaparna höll Skarsgårds utseende som Pennywise hemligt länge. De trailers som har gjorts har hållit honom på avstånd för att förstärka det obehagliga i en ondska som vi inte riktigt ser, eller kan greppa. Currys Pennywise hölls inte lika diskret i miniserien, och jag antar att det är det som han funderar på här.

Tim Curry förra året. Foto: AP
Tim Curry förra året. Foto: AP

Tim Curry syns för övrigt inte så mycket i filmer och tv-serier längre. Han drabbades av en stroke 2012 och sitter numera i rullstol.

”Det” har svensk biopremiär den 13 september.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB