Startsida / Inlägg

Morrande Bill Skarsgård ger Pennywise sin nattsvarta själ

av Stefan Hedmark
Rate

Det

Regi Andy Muschietti, med Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Bill Skarsgård.

SKRÄCK. Första scenen där Pennywise, den dansande men långt ifrån barnvänlige clownen, visar sig för oss är bekant för alla som har läst Stephen Kings tegelsten eller sett den smått kultförklarade miniserien från 1990. Lille Georgie är ute i ösregnet och leker med sin pappersbåt som storebror har limmat ihop åt honom. När han kikar ner i en kloak för att se vart båten tog vägen möts han av en clown med illmariga gula ögon som verkar bo där nere, ”där alla flyter”.

En perfekt introduktion av Pennywise, lika absurt som det är läskigt. Men det är även ögonblicket då Bill Skarsgård förvandlas till en internationellt ryktbar skräckstjärna.

it-bill-skarsgard

Han förtjänar beröm. Det är ingen mening att jämföra hans Pennywise med den clown som Tim Curry gjorde i miniserien – de skiljer sig åt en hel del, och Curry skrämde oss utan hjälp av en massa datoranimerade effekter. Det sistnämnda används flitigt i den här filmversionen för att förstärka clownmonstrets onaturligheter. Utspökad i en smutsgrå renässanskostym och gömd bakom lager av smink, peruker, proteser, löständer och linser är det inte lätt att ens känna igen Bill Skarsgård. Men hans insats går inte förlorad – det är trots alla praktiska och digitala effekter ändå en morrande, grymtande och hånfullt fnittrande Skarsgård som ger Pennywise sin nattsvarta själ.

Filmen utspelar sig 1989 i den lilla staden Derry som lider av ovanligt hög dödlighet och märkliga försvinnanden. Vuxenvärlden är distanserad och farlig – det här är en stad där barn enbart kan lita på sig själva och kompisarna. Vi möter ett gäng som kallas ”the losers club”, mobbade ungar som förenas av att de vet att det är något övernaturligt som ligger bakom alla försvinnanden. De har sett clownen, som de kallar ”Det”. Nu försöker de samla tillräckligt mod för att konfrontera den.

it

Boken hoppar fram och tillbaka mellan huvudpersonernas tid som barn och vuxna, men i filmen ligger fokus enbart på barndomen. Det är omöjligt att inte tänka på framför allt en tidigare Stephen King-filmatisering, ”Stand by me” (1986), där vi också följde ett gäng pojkar som hotas av äldre mobbare, men även tv-serien ”Stranger things” och dess 80-talsnostalgi. En av pojkarna i ”the losers club” spelas dessutom av Finn Wolfhard, 14, som har en liknande roll i serien.

Regissören Andy Muschietti, som slog igenom med den kusliga ”Mama” (2013), har gett ”Det” en liknande ton. Det är sorgliga berättelser, målade med nedtonade och mörka färger, om en barndom präglad av komplexa och till och med sårbara monster. Gemenskapen och äventyrskänslan bland barnen är det som engagerar mest i ”Det”, men rysligheterna griper också tag. Även om de datoranimerade effekterna dominerar varieras de på ett snyggt sätt, inte minst under den avslutande, vildsinta kampen mot ”Det” då monstret hoppar mellan sina identiteter i rasande fart.

Tanken är att vi ska få se ytterligare en film där berättelsen fortsätter 27 år senare, nu med ett återförenat ”losers club”. Muschietti har en utmaning framför sig att få till ett andra kapitel som inte bara är en upprepning med vuxna skådisar. Första filmen är knappast revolutionerande, men en skräckcirkus med full koll på sina tricks.

”Det” har svensk biopremiär den 13 september.

SE OCKSÅ: ”Annabelle: Creation”, en annan framgångsrik skräckfilm i Hollywood där en svensk dominerar, regissören David F Sandberg.

VISSTE DU ATT … barnskådespelarna blev tillsagda att hålla sig borta från Skarsgård under inspelningen för att skapa en större känsla av osäkerhet?

JUST NU … ska Skarsgård ha börjat arbeta med tv-serien ”Castle Rock” som utspelar sig i en fiktiv stad där flera av Stephen Kings klassiska berättelser utspelas.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB