Startsida / Inlägg

Cumberbatch jagar en Oscar i film om – el

av Stefan Hedmark
currentwar

Visst har Oscar-surret redan börjat i Hollywood. Häromdagen kom en första trailer för ”The current war”, en av de filmer som det redan talas om som en prisvinnarkandidat:

Det känns som en kuriositet nu, men i slutet av 1800-talet utkämpades en av de mest dramatiska striderna i USA inom affärs- och teknikvärlden. Strömkriget handlade om vilken typ av elkraftsystem som skulle dominera, växelström eller likström. På varsin sida stod uppfinnarna och affärsmännen Thomas Edison och George Westinghouse; det excentriska geniet Nikola Tesla drogs också in i strömkriget.

Det låter torrt, men är en riktigt spännande historia. Läser man boken ”The last days of night” (2016) av den Oscarvinnande ”Imitation game”-författaren Graham Moore får man en rafflande bild av en tid då städerna började se annorlunda ut tack vare elektriciteten. Plötsligt blev det mycket ljusare när glödlampor ersatte gaslyktor. Och ett nytt dödsstraff introducerades efter att flera gruvliga olyckor visade hur farlig strömmen var. Boken ska filmas med Eddie Redmayne i huvudrollen.

currentwar

Men först får vi alltså se en annan version av strömkriget i ”The current war”. Edison spelas av Benedict Cumberbatch och hans rival Westinghouse av Michael Shannon.

currentwar

Trailern är snygg och rejält aptitretande för oss som törstar efter välgjorda historiska draman och thrillers. Förutom den allt hårdnande striden mellan Edison och Westinghouse lyfter trailern även fram små revolutionerande detaljer som att det här även var tiden då telefonen och filmen uppfanns.

Katherine Waterston, Nicholas Hoult och Spider-man själv, Tom Holland, har också roller i ”The current war”. Det är oklart när filmen får svensk biopremiär, men i USA är det premiär i januari 2018, med galapremiär redan i december så att den ska kunna kvalificera sig till Oscars.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB