Startsida / Inlägg

Fares Fares lyser i mäktigt filmbygge

av Jan-Olov Andersson
1491317709076_0300x0210_1498229210390

Rate
The Nile Hilton incident

Regi Tarik Saleh, med Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher, Slimane Daze, Ahmed Seleem.
THRILLER
Som allt fler svenska filmer med ambition att nå ut i världen, har Tarik Salehs film redan haft premiär utomlands. Den vann Stora jurypriset på Sundance-festivalen i USA. Har setts av nästan 400 000 personer i Frankrike.
Framgången är välförtjänt.
Bra filmer har en förmåga att ta med åskådarna till andra tider och andra platser så att det verkligen känns som att man är där.
Det är den kanske allra främsta styrkan hos ”The Nile City incident”. Ett film noir-liknande mysterium som utspelas i Egyptens huvudstad Kairo samtidigt som den arabiska våren 2011 drabbar staden med full kraft.
Förutom (smygtagna?) etableringsbilder från Kairo, är det mesta inspelat i Casablanca i Marocko. Sådant ”fusk” fungerar om det är hantverksskickligt folk bakom kulisserna. Och det är det verkligen på den här filmen. Det nästan doftar kaotisk storstad om det gatumyller där alltihop utspelas. Franske toppfotografen Pierre Aïm garanterar ett nervigt bildspråk. Krister Linder har gjort suggestiv filmmusik. Och så vidare.
Fares Fares rollfigur Noredin är en desillusionerad kriminalpolis som bär på en stor sorg, vad får vi veta så småningom. Nu ska han utreda mordet på en ung flicka på Hilton-hotellet i Kairo. Hotellreceptionisten försöker muta honom att tysta ned mordet. Kollegorna beställer in mat från room service medan de undersöker liket. Noredin plockar regelbundet på sig sedelbuntar från de offer eller kriminella som korsar hans väg. Vi befinner oss i ett genomkorrumperat samhälle.
Noredins jakt på mördaren går rakt upp i maktens boningar. Politiker, byggherrar, säkerhetspolisen, polischefer, hallickar… alla är de av samma ruttna skrot och korn.
I bakgrunden ser vi hela tiden hur upprorskänslorna mot dåvarande president Hosni Mubarak växer, de kulminerar ungefär samtidigt som filmens intrig får sin upplösning.
”The Nile Hilton incident” är ytterst välgjord spänning. Ett mäktigt filmbygge.
Bra skådespelare i alla roller, med Fares Fares hela tiden i centrum. Få har med till synes så små medel – inga stora gester, mer en tom blick, ett maniskt rökande, samtidigt också en portion fåfänga – fångat en illusionslös polis så på kornet som han gör här.

 

SE OCKSÅ: ”Dunkirk”. Christopher Nolans film skapar också känslan av att vara på plats, mitt i andra världskriget.

 

VISSTE DU ATT… Josef Fares hoppade in och regisserade en kort scen i filmen?

 

JUST NU… befinner sig Fares Fares i Los Angeles och spelar in en stor roll i andra säsongen av tv-serien ”Westworld”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB