Startsida / Inlägg

”En kvinnas liv” – tugnt men utsökt kvinnoporträtt

av Karolina Fjellborg
une-vie-02s-7820-c-michael-crotto-ts-productions

 

 

Rate

En kvinnas liv

 
Av Stéphane Brizé, med bl a Judith Chemla, Swann Arlaud, Jean-Pierre Darroussin och Yolande Moreau.

 
KOSTYMDRAMA

 
Stéphane Brizé har tagit Guy de Maupassants 1800-talsroman ”Une vie” (”Ett liv”), och gjort en lika smärtsam som vacker kostymtragedi om en kvinna som går från att vara ung, lycklig och naiv till att bli desillusionerad, ensam och fattig, i en kvävande konventionell mansvärld.

Jeanne Le Perthuis des Vauds (Judith Chemla) kommer hem från sin utbildning på en klosterskola till sina aristokratiska föräldrar som äger ett flertal gårdar på landsbygden. Hon blir bortgift med en ung man (Swann Arlaud), som snabbt visar sig vara ett riktigt ärkesvin. Och de ständiga umbäranden han utsätter henne för, tas senare över av parets oansvarige, frånvarande son (Finnegan Oldfield), som också han sviker, manipulerar och ljuger.

27 år avhandlas under filmens två timmar, och Brizé leker med tiden på ett sätt som känns både originellt och sofistikerat, med hjälp av tillbakablickar, framåtblickar och ett fokus på mindre och oväntade detaljer framför avgörande händelser eller dramatiska konfrontationer.

Judith Chemla spelar tyst förtvivlan, krossat hjärta och brustna illusioner med perfektion, och Anne Klotz känsla för klippning såväl som fotografen Antoine Héberlés precisa inramning bidrar till en filmupplevelse utöver det vanliga.

Tungt men utsökt.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander & Jennifer Laxén
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB