Startsida / Inlägg

Hutlöst kolonialismkramande i ”Victoria & Abdul”

av Karolina Fjellborg
victoria_and_abdul

 

Rate

Victoria & Abdul

 

Biografisk dramakomedi av Stephen Frears, med bl a Judi Dench, Ali Fazal, Eddie Izzard, Tim Pigott-Smith, Adeel Akhtar och Michael Gambon.

 

Mäktiga Judi Dench återvänder till rollen som 1800-talsdrottningen Victoria, som hon spelade i ”Mrs Brown” för 20 år sedan, i den här publikfriande, trivsamma och roliga, men också nästan stötande aningslösa feelgoodhistorien om vänskapen mellan det brittiska imperiets överhuvud och hennes unge indiske tjänare.

 
Ali Fazal spelar Abdul Karim, som skickas från Agra i Indien till England för att lämna över en gåva till drottningen – men blir kvar i åratal som tjänare, lärare, resesällskap och vän då en nära platonisk relation mellan de två utvecklas.
Något som går emot alla konventioner och får hovet att gå i taket.

 

Dench är förväntat fantastisk, och ”Victoria & Abdul” ser ut som en dröm, är brett humoristisk, oavbrutet underhållande och full av komiska biroller. Perfekt spelade av bland andra Eddie Izzard, Tim Pigott-Smith, Fenella Woolgar och Adeel Akhtar.

 
Men Fazal har inte mycket mer att göra än att gå runt och vara lång, mörk, stilig, exotisk och orimligt imponerad av den brittiska överheten. Och medan filmen kanske menar väl med sitt budskap om vänskap och respekt över ras- och klassgränserna, ägnar den sig i själva verket åt en kolonialismromantisering som känns både historielös och hutlös.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB