Startsida / Inlägg

Pablo Nerudas flykt från Chile, innan han blev världsberömd författare

av Jan-Olov Andersson
Neruda_Ex_OG

Rate
Neruda

Regi Pablo Larraín, med Luis Gnecco, Gael García Bernal, Alfredo Castro, Mercedes Morán.
DRAMA.
Pablo Neruda (1904-1973) är mest känd som författare och poet. ”Canto General” är ett storslaget verk om den latinamerikanska kontinentens historia. 1971 fick han Nobelpriset i litteratur.
Men han var också politiker och diplomat och den här filmen skildrar den del av hans liv som utspelas i slutet av 1940-talet. Han är senator för det kommunistiska partiet och när det förbjuds i Chile, tvingas han gå under jorden. Därifrån fortsätter han att gäcka etablissemanget och landets president. Så småningom tvingas han fly under dramatiska former, genom ett bergspass på hög höjd, in i Argentina.
Luis Gnecco glänser i rollen som Neruda, medan Gael García Bernals polis (bilden ovan) som jagar honom, och från vars synvinkel filmen för det mesta berättas, har svårare att göra sin roll särskilt intressant eller trovärdig. Över huvud taget är regissören Pablo Larraín inte alls särskilt intresserad av sanningen, av vad som hände i verkligheten. Han har diktat väldigt fritt när han konstruerat sin mix av film noir, road movie, svart komedi och surrealism.
Det är snyggt gjort. Men jag blev betydligt mer berörd av ”Il Postino – postiljonen” (1994), filmen om poetens vänskap med en brevbärare, där Philippe Noiret (1930-2006) och Massimo Troisi (1953-1994) spelade huvudrollerna.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Joel Holmgren
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB