Startsida / Inlägg

Passionerade kvinnor vårdar soldat

av Jens Peterson
The Beguiled

Nicole Kidman och Colin Farrell. Foto: UIP

Rate

De bedragna

Regi Sofia Coppola, med Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Oona Laurence.
DRAMA En sårad soldat från nordstaterna ligger skottskadad i Virginia under inbördeskriget på 1860-talet. Han hittas av Amy, elev vid en flickskola, och göms undan på order av rektorn (Nicole Kidman) och lärarna. De ska överlämna honom till sydstaternas armé när han blivit frisk nog.
Kvinnorna i olika åldrar blir fascinerade av främlingen, fiendesoldaten med irländsk brytning och mystisk bakgrund. Flera vill vårda och få närkontakt. När soldaten mår bättre utnyttjar han situationen och riktar uppmärksamheten åt olika håll av taktiska skäl.
Det uppstår en laddad stämning i huset där man hör kriget i bakgrunden. Klaustrofobisk atmosfär som klibbar från bioduken. Skickliga skådespelare.
Thomas Cullinans roman har filmats tidigare, med Clint Eastwood som ”Korpral McB – anmäld saknad”. Slavflickan Hallie har strukits i den här filmen, och i Coppolas version görs mycket trädgårdsarbete och slit av kvinnorna på skolan. Hon riktar kameran mer mot dem än mot soldaten, även om han är katalysator för hur kvinnorna släpper fram nya sidor.
Outtalade passioner i stela finkläder. Känslor som kokar och resulterar i oväntade komplikationer. Ett kusligt kammarspel, spänning för den tålmodige.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB